Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Επιστροφή στην ανάπτυξη από το α' εξάμηνο του 2016

Σταθάκης: Επιστροφή στην ανάπτυξη από το α’ εξάμηνο του 2016

Ο προϋπολογισμός υπακούει στους στόχους ενσωματώνοντας τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης τόνισε ο Γ.Σταθάκης. Μίλησε δε για επιστροφή στην ανάπτυξη από το α' εξάμηνο του 2016. Τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του χρησιμοποίησε για να απαντήσει στο «μέγα ψέμα» -όπως είπε- περί κατοχής 37 ακινήτων. Έχω 4 ακίνητα τόνισε, καταθέτοντας τα φορολογικά στοιχεία του στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν θα έκανε «εάν η ΝΔ δεν οικειοποιείτο το ψέμα και δεν επιχειρούσε να το πολιτικοποιήσει».

Ο προϋπολογισμός υπακούει στους δημοσιονομικούς στόχους ενσωματώνοντας τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Μίλησε δε για επιστροφή στην ανάπτυξη από το α’ εξάμηνο του 2016, δεδομένου ότι η ύφεση το 2015 θα κλείσει «αρκετά κάτω από 1%».

Με το θέμα της περιουσίας του κ. Σταθάκη και του «πόθεν έσχες» να έχει επανέλθει στο προσκήνιο παίρνοντας διαστάσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης χρησιμοποίησε τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του για να απαντήσει στο «Μέγκα ψέμα» -όπως είπε- περί κατοχής 37 ακινήτων.

Έχω 4 ακίνητα τόνισε, καταθέτοντας προσωπικά δεδομένα στη Βουλή, τα σχετικά φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια. Δεν θα έμπαινα στον κόπο να απαντήσω, «εάν η ΝΔ δεν οικειοποιείτο το ψέμα και δεν επιχειρούσε νατο πολιτικοποιήσει» χρησιμοποιώντας το εναντίον της κυβέρνησης της Αριστεράς, «κάνοντας μας μάλιστα μαθήματα ηθικής» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε ότι διαθέτει 4 ακίνητα, τα τρία από κληρονομιά και ένα εξ ημισείας με τη σύζυγό του, η οποία διαθέτει και «34 αγροτεμάχια από κληρονομιά στην Ορεινή Κορινθία και στην Ορεινή Αρκαδία, υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια από το 2004. Αυτή η διαμάχη ήταν ο λόγος που δεν τα δήλωσα το 2012, γιατί δεν ήξερα αν θα έπρεπε να τα δηλώσω» είπε.

Κάποια από αυτά, συνέχισε ο υπουργός, «έχουν πλέον γίνει σπίτια και ακίνητα στα οποία η σύζυγός μου διαθέτει μικρό μερίδιο συμμετοχής». Προς επίρρωση των λεγομένων του ο κ. Σταθάκης ανέφερε τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν για καθένα από αυτά, το ύψος του οποίου είναι κάτω από 1 ευρώ. Ο «ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται κατ’ έτος για τα αγροτεμάχια αυτά, είναι 37 ευρώ» σημείωσε.

Μπορείτε να μας προσάψετε ό,τι θέλετε αλλά θέματα ηθικής όχι, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ψάξει οι πάντες τα πάντα και δεν έχουν βρει το παραμικρό, ούτε ένα ψεγάδι» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι κατά τ’ αλλά «επιβεβαιώνω ότι ανήκω σε ευκατάστατη οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται στη ναυτιλία 80 χρόνια»».

«Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει διαδοχικές δηλώσεις και για την οικογένειά μου και για μένα» επισήμανε ο κ. Σταθάκης και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι «διολισθαίνει σε λαθροχειρίες, ψέματα και κανιβαλισμούς που δεν έχουν καμία υπόσταση».

Την αναφορά στο θέμα αυτό ο κ. Σταθάκης έκλεισε με σύσταση-έκκληση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να προστατεύσει την πολιτική ζωή από ψέματα και κακοήθειες που δηλητηριάζουν το κλίμα.

Ανάπτυξη από το α’ εξάμηνο 2016

Επιστρέφοντας στο θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι συνδυάζει τις αναδιανεμητικές μέριμνες της κυβέρνησης, τη σταθερότητα στην εκτέλεση και τη δυνατότητα να επιτευχθούν οι ήπιοι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε μάλιστα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να γίνει από το α’ εξάμηνο του 2016, αντί για το δεύτερο που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η κυβέρνηση έχει μια στρατηγική στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και πέρα από αυτή, σημείωσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στα κομβικά ζητήματα που πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα σημειώνοντας ότι πρόκειται για: α) τα 48 προαπαιτούμενα, «που έχουν κλείσει» β) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται νωρίτερα από το προβλεπόμενο και «κατά την γνώμη μας έγινε επιτυχώς» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η διαδικασία ήταν δεδομένη, καθώς και ότι η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, η ΕΚΤ υπολόγισε τις ανάγκες τους στα 14 δισ. ευρώ από τα οποία το Δημόσιο θα εισφέρει τελικά 5,5 δισ. ευρώ.

Τρίτο κομβικό σημείο είναι η ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, λέγοντας ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και ότι εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Τέταρτο σημείο είναι ο προϋπολογισμός, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπιζόμενος τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του σχεδίου και πέμπτο κομβικό ζήτημα είναι η επίτευξη των στόχων μέχρι το 2018, όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί είπε ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος προφανώς στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το γεγονός ότι η ύφεση το 2015 θα κλείσει αρκετά κάτω από το 1% του ΑΕΠ, -με τη συμβολή του τουρισμού στην εξέλιξη αυτή να είναι εξαιρετικά σημαντική- προδιαγράφοντας πιο εύκολη τη διαδικασία μετάβασης στην ανάπτυξη, που μπορεί να γίνει από το α’ εξάμηνο του 2016 και όχι από το δεύτερο εξάμηνο όπως προβλεπόταν αρχικά, μπορεί να θεωρηθεί μια επιτυχία της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας και για απόδειξη της σωστής αντιμετώπισης των capital controls.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση μεγιστοποίησε τους διαθέσιμους επενδυτικούς πόρους και δρομολογεί την αξιοποίησή τους, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου μετά από διαβούλευση με 120 θεσμικούς φορείς, που στοχεύει σε παραγωγικές δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εντείνουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

«Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα για επιστροφή στην ανάπτυξη με ισχυρή δόση κοινωνικής συνοχής» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024