Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Stress tests: Πώς μειώθηκαν κατά 654 εκατ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες

Κατά 654 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ομίλων μετά την έγκριση των πλάνων ενίσχυσής τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για δράσεις που σχετίζονται κυρίως με την πορεία των οργανικών αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου, τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψιν από τον επόπτη κατά τη διαδικασία των stress tests.

Κατά 654 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ομίλων μετά την έγκριση των πλάνων ενίσχυσής τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πρόκειται για δράσεις που σχετίζονται κυρίως με την πορεία των οργανικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψιν από τον επόπτη κατά τη διαδικασία των stress tests.
Με αυτά τα δεδομένα, οι συνολικές ανάγκες από την άσκηση μειώθηκαν στο ακραία σενάριο στα 13,74 δισ. ευρώ από 14,4 δισ. ευρώ προηγουμένως και στο βασικό σενάριο στα 3,74 δισ. ευρώ έναντι των 4,39 δισ. ευρώ της πρώτης γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου.
Αν συνυπολογιστεί και το όφελος ύψους 3,1 δισ. ευρώ που θα προκύψει από τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές, οι τέσσερις τράπεζες έχουν ήδη καταφέρει να αναπληρώσουν περίπου το 85% του αρχικού ελλείμματος του βασικού σεναρίου που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Με αυτά τα δεδομένα, κάθε τράπεζα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει, με τις Alpha Bank και Eurobank να κινούνται προς την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους και τις Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς να επιχειρούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της βοήθειας που θα λάβουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τα βιβλία προσφορών που άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες εκτιμάται πως θα κλείσουν τα επόμενα 24ωρα με επιτυχία, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και επίσημα από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
Οι στόχοι ανά τράπεζα
Μετά την έγκριση των capital plans, οι στόχοι που θέτει πλέον κάθε τράπεζα σε σχέση με τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
– H Alpha Bank αναζητά 1,55 δισ. ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών
Ο όμιλος καλείται πλέον να αντλήσει 1,55 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει έναντι 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι μεγάλο.

Η διοίκησή της, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή επενδυτών για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η έκδοση μετοχών είναι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα σημειώνουν πως αρκεί μία ξεκάθαρη ανακοίνωση από την τρόικα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να κλείσει το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει η τράπεζα από την περασμένη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα αντλήσει 1,55 δισ. ευρώ, ποσό που σε συνδυασμό με το όφελος των 1,1 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της με κοινές μετοχές, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τόσο του βασικού όσο και τους δυσμενούς σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Με την επιτυχή αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος των 2,6 δισ. ευρώ, η Alpha Bank επιτυγχάνει την ενίσχυσή της χωρίς να χρειαστεί να λάβει ούτε ένα ευρώ κρατικής βοήθειας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τον τρόπο αυτό επιταχύνει την πορεία επανιδιωτικοποίησής της, περιορίζοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο από 66% σήμερα σε περίπου 25%.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 950 εκατ. ευρώ ήδη από την περυσινή αύξηση κεφαλαίου.Ως εκ τούτου, εφόσον δε χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, οι μέτοχοί της δεν κινδυνεύουν με απομείωση του ποσοστού τους.

– Η Eurobank ψάχνει για 1,4 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο από το ποσό αυτό είναι ήδη εξασφαλισμένα 453 εκατ. ευρώ από τους βασικούς της μετόχους, ρίχοντας τον πήχη του εγχειρήματος κάτω από το 1 δισ. ευρώ
Οι κεφαλαιακές της ανάγκες μειώθηκαν στα 2,039 δισ. ευρώ από 2,122 δισ. ευρώ, μετά την αναγνώριση από την ΕΚΤ 83 εκατ. ευρώ επιπρόσθετων προ προβλέψεων κερδών στο εννιάμηνο του 2015, σε σχέση με τα μεγέθη που εκτιμήθηκαν στα stress tests.
Η Eurobank ανακοίνωσε επίσης ότι:
α) το συνολικό ποσό των δεσµεύσεων κάλυψης που έχει λάβει από ορισµένους Επενδυτές αυξήθηκε σε περίπου 453 εκατ. ευρώ από περίπου 353 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσµα της µερικής εξάσκησης του δικαιώµατος που είχαν ορισµένοι εξ αυτών για περαιτέρω αύξηση του ποσού της δέσµευσης κάλυψής τους
β) το υπόλοιπο επιπλέον ποσό κατά το οποίο ορισµένοι από αυτούς του Επενδυτές δικαιούνται να αυξήσουν την αντίστοιχη δέσµευση κάλυψή τους ανέρχεται πλέον σε περίπου 131 εκατ. ευρώ από περίπου 231 εκατ. ευρώ.
– Η Εθνική Τράπεζα για να αναπληρώσει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου αναζητά 665 εκατ. ευρώ
Στα 1,456 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests για την Εθνική Τράπεζα, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έκανε δεκτές δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του συστημικού ομίλου, ύψους 120 εκατ. ευρώ
Αντίστοιχα, το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης μειώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα καλείται να συγκεντρώσει από τον ιδιωτικό τομέα το ποσό των 1,456 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως, για να αποφύγει διαδικασίες αναγκαστικής εξυγίανσης.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό η δυνατότητα αποπληρωμής του μέρους της προληπτικής κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρέχεται μέσω της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών του ν. 3864/2010 (CoCos) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank σύμφωνα με την πραγματική κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενεργοποιώντας το bail in για τους πιστωτές της τράπεζας που δεν έκαναν δεκτή τη δημόσια προσφορά της για ανταλλαγή των τίτλων που κατέχουν με κοινές μετοχές.
Σημειώνεται πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπούν σε αυτή τη φάση σε κοινές και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, που είχαν διατεθεί το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.
Με αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα έχοντας εξασφαλισμένο κεφαλαιακό όφελος 790 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και λοιπόν προνομιούχων τίτλων της, καλείται να αντλήσει από τις αγορές κατ΄ ελάχιστον 665 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει αποφασιστεί η έκδοση μετοχών δε θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη για την τράπεζα περίπτωση το ΤΧΣ θα εισφέρει 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,69 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες και τα υπόλοιπα με μετοχές.
Εάν μέσω του ιδιωτικού τομέα καλυφθεί μόνο το βασικό σενάριο, ήτοι 1,45 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ θα βάλει για την αύξηση 3 δισ. ευρώ περίπου, με τα 2,27 δισ. ευρώ να ανταλλάσσονται με CoCos και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.
Όταν πουληθεί το 100% της Finansbank η τράπεζα θα αποπληρώσει τους παραπάνω μετατρέψιμους τίτλους, ώστε να απαλλαγεί από το υψηλό τους κουπόνι, το οποία θα ανέρχεται σε 8%, κοστίζοντας ετησίως από 135 εκατ. ευρώ έως 180 εκατ. ευρώ.
– Η Τράπεζα Πειραιώς καλείται να «σηκώσει» από την αγορά 1,34 δισ. ευρώ για την κάλυψη του βασικού σεναρίου
Ο όμιλος μείωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλύψει μέσω του βιβλίου προσφορών στα 1,34 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της ύψους 600 εκατ. ευρώ αρκεί για να αναπληρωθεί το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests.
Το υπόλοιπο ποσό για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, που πλέον έχουν μειωθεί στα 4,6 δισ. ευρώ, θα εισφερθεί από το ΤΧΣ.

Αγης Μάρκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024