Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμβιβασμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καλός συμβιβασμός για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. «Συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», είπε. Ζήτησε πρόοδο στις εκκρεμότητες έως το Eurogroup και λύση στο Ασφαλιστικό εντος Νοεμβρίου. Ρύθμιση χρέους ώστε να εξασφαλισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο, την Τετάρτη.

Όπως είπε, «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

«Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις εκκρεμότητες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί πρόοδος αυτήν την εβδομάδα έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και υπό αυτήν την προϋπόθεση θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως είπε, πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το πακέτο των προαπαιτούμενων, καθώς και οι εκκρεμότητες που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνέχισε, λέγοντας ότι εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, προκειμένου να αποδεσμευθούν οι δόσεις των 2+1 δισ. ευρώ. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το Eurogroup θα δώσει το σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει με φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να αρθούν τα capital controls. Όπως είπε ο Επίτροπος, τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ήδη διαθέσιμα για την Ελλάδα αλλά για να εκταμιευτούν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος και τη δομή του έως το τέλος του έτους.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ισχυρή, με θέσεις απασχόλησης και βελτιωμένη κοινωνική συνοχή, θέλουμε να ξαναγίνει ελκυστική για τους επενδυτές» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε:

«Περάσαμε μια δύσκολη κρίση το τελευταίο έτους, αλλά σώσαμε τα βασικά. Η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη, αυτή ήταν η βασική αναγκαιότητα. Μετά τις περιπέτειες του Ιουλίου, η δυναμική είναι θετική. Υπάρχει εμπιστοσύνη μετά τη Σύνοδο του Ιουλίου, κι αυτή δεν έχει διαψευσθεί. Αλλά δεν είναι όλα εύκολα. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος του έτους, αλλά υπάρχει και η κοινή βούληση να φθάσουμε σε καλές συμφωνίες. Είναι μια αποφασιστική αλλαγή αυτή» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Στόχος μου είναι να υπογραμμίζω την υποστήριξη της Κομισιόν προς τον ελληνικό λαό, μιλώντας ειλικρινά με την κυβέρνηση για τα ζητήματα – κλειδιά» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024