Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Κλείνουν ώς το τέλος του έτους ανακεφαλαιοποίηση και δάνεια

Τσακαλώτος: Κλείνουν ώς το τέλος του έτους ανακεφαλαιοποίηση και δάνεια

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των stress test, λέγοντας πως «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε» και «απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων».

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την διευθέτηση των ‘κόκκινων’ δανείων. «Επί της ουσίας έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, και μέχρι τέλος τους έτους θα λυθούν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μας, ότι δεν λέμε παραμύθια» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress test των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως είπε «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».

Ένας επιπλέον λόγος για να δηλώνει αισιόδοξος, όπως είπε, είναι ότι δήλωσε συμμετοχή συμμετοχή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και αυτό -όπως ανάφερε- είναι ένα σήμα στην αγορά.

«Δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση για συμμετοχή τους στην ελληνική οικονομία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων, ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο κουρέματος» δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ακόμα λόγο για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον πατριωτισμό για να κρύψουν τα δικά τους λάθη και την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων. «Για όλα φταίει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε αυτή τη Βουλή» είπε σκωπτικά και συμπλήρωσε: «Το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μπαγαμπόντη είναι ο πατριωτισμός, είχε πει ένας βρετανός λόγιος. Τώρα το τελευταίο καταφύγιο είναι ο αντιβαρουφακισμός. Ο Βαρουφάκης φταίει για όλα, για τα capital controls, για την ανακεφαλαιοποίηση, για την κατάσταση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κανένας δεν πείθεται ότι πήγαινε τόσο καλά η οικονομία μέχρι τον Ιανουάριο και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατέστρεψε. Κανένας δεν πείθεται ότι τα capital controls δεν ήταν μετά από πιέσεις από το εξωτερικό. Κανένας δεν πείθεται ότι δεν είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες πριν το 2008».

Και ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας:

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήθελε να υπάρχει δυνατότητα, και να μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες για να εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία, να μην επενδύουν σε επικίνδυνα παράγωγα. Παρόλο που εμείς κάναμε παραχωρήσεις σε σχέση με αυτά που θέλαμε, υπάρχει διαφάνεια τώρα, και θα μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες και να τις περιορίσουμε για να μην επενδύουν σε επικίνδυνα εργαλεία».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταθέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ένα νέο πιο αναπτυξιακό σχέδιο, και είναι προφανές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι τότε. Θα το κάνουμε με οργάνωση, σύνεση και ριζοσπαστική διάθεση» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Απάντηση Βορίδη

Αυτή η κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στέλνει στον ελληνικό λαό λογαριασμό 14,5 δισ. ευρώ για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά την τοποθέτησή του επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο Μάκης Βορίδης πήρε τον λόγο στο βήμα μετά τον υπουργό Οικονομικών, για να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπήρξε τόσο ανίκανη, αφερέγγυα και αναποτελεσματική ώστε σήμερα «φορτώνει» με επιπλέον 14,5 δισ. ευρώ τον ελληνικό λαό.

«Η τραγική σας πολιτική, η απαράδεκτη στάση σας στο οκτάμηνο, μας οδήγησε σε αυτούς τους συμβιβασμούς και αυτό το χρεώνεστε εξ ολοκλήρου μαζί με τα 14,5 δισ. ευρώ, που αχρείαστα χρεώνετε στον ελληνικό λαό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε, το 2014 δεν χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση, καθώς η επιλογή αυτή οφείλεται στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και απευθύνθηκε προς τον κ. Τσακαλώτο για να του πει ότι μόνος του αφηγείται μια άλλη ιστορία. Με αιχμή τις αναφορές του υπουργού στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον μέμφθηκε ως υποστηρικτή του ανθρώπου «τα αποτελέσματα της πολιτικής του οποίου σήμερα πληρώνουμε».

«Εσείς δεν χειρίζεστε την οικονομία και έχετε τα δυσμενή αποτελέσματα;» ρώτησε ο κ. Βορίδης και τόνισε πως «όταν ακούει για τον ριζοσπαστισμό της παρούσας ανακεφαλαιοποίησης θυμάται τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα περί προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης του τραπεζικού κεφαλαίου», για να επισημάνει: «Τι το ιδιαίτερο ριζοσπαστικό έχει η ανακεφαλαιοποίηση η σημερινή, ενώ οι άλλες δεν ήταν;»

«Δεν θα γίνονται αυτά που γίνονταν παλιά, λέτε. Τον Αύγουστο ψηφίσατε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαχείριση, τη λήψη των αποφάσεων των τραπεζών, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά με κριτήρια αγοράς. Ήταν ένας ακόμη επώδυνος συμβιβασμός; Υπάρχει κάτι που δεν ήταν επώδυνο από αυτά που υλοποιείτε; Έτσι που τα κάνατε, οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Έχετε το θράσος να λέτε ποιος φταίει. Μεταφέρετε ένα κόστος στον φορολογούμενο. Ποιος το επέφερε αυτό το κόστος;», είπε ακόμη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός υπήρχε από πλευράς της κυβέρνησης για το τι μας φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση, για τους όρους της, έχει καταρρεύσει, ενώ στην κριτική που άσκησε σε σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ των άλλων, είπε πως εκχωρείται το ΤΧΣ στους ξένους και αντιστοίχως οι διορισμοί στις τράπεζες και διερωτήθηκε: «Αυτή ήταν η επώδυνη διαπραγμάτευση;».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσακαλώτο ο Μ.Βορίδης είπε ότι η κυβέρνηση είχε αναγγείλει ότι θα ελεγχθούν από Εξεταστική Επιτροπή οι όροι της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης και ρώτησε: «Να βάλουμε και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση μέσα;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024