Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Παραγωγική» συζήτηση Ντομπρόβσκις-Κατρούγκαλου για Ασφαλιστικό, εργασιακά

«Παραγωγική» συζήτηση Ντομπρόβσκις-Κατρούγκαλου για Ασφαλιστικό, εργασιακά

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά εργασίας και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Β.Ντομπρόβσκις με τον Γ.Κατρούγκαλο. «Για παραγωγική συνάντηση» μίλησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Να αποφευχθεί νέα μείωση συντάξεων «με εισαγωγή άλλων πόρων στο Σύστημα» και να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά εργασίας, το αίτημα Κατρούγκαλου στη Κομισιόν.

Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά εργασίας και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο.

«Για πολύ παραγωγική συνάντηση» μίλησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Κατρούγκαλο. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του, ενώ για τα εργασιακά είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και μια ευέλικτη αγορά εργασίας που θα φέρει νέες θέσεις.

Να αποφευχθεί η νέα μείωση συντάξεων «με εισαγωγή άλλων πόρων στο Σύστημα» και να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην αγορά εργασίας, ήταν το μήνυμα-αίτημα Κατρούγκαλου στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Ο υπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ήδη παραδόθηκε από τους θεσμούς μια πρώτη εκτίμηση της ποσοτικοποίησης των προτεινόμενων μέτρων για τις συντάξεις.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εργασίας «θέματα κοινωνικά, θέματα απασχόλησης, μιλήσαμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο χώρο τον κοινωνικό και στο χώρο της απασχόλησης, έτσι ώστε το σύστημα, το κοινωνικό σύστημα να είναι δίκαιο, αλλά να είναι συνάμα και βιώσιμο και να δημιουργήσει μια αγορά εργασίας η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

Ειδικά για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ο κ. Ντρομπρόβσκις τόνισε ότι στόχος είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ενώ σε ότι αφορά τα εργασιακά είπε ότι ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές «και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα να είναι ασφαλής για τους απασχολούμενους, να είναι όμως και ευέλικτη και να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας».

«Επίσης μιλήσαμε για την δημιουργία ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

5,9 εκατ. ευρώ για την προσφυγική κρίση

Η κρίση του προσφυγικού, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συνάντησης των δύο ανδρών. «Είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωπιστική κρίση και είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές αρχές» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπόρεσα σήμερα να ανακοινώσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει με επιπλέον 5,9 εκατομμύρια ευρώ σε επιδότηση επείγουσας ανάγκης την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά».

Κατρούγκαλος: Επιστροφή των εργασιακών στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις για την επίσκεψη και τη συνεργασία του, είπε ο η συζήτηση κινήθηκε κυρίως σε τρεις άξονες: τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις, και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και γενικά θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, «παράλληλα όμως με το πρόγραμμα που έχει για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων ο υπουργός επανέλαβε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό, παρουσιάζοντας τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να αναδείξει αυτήν την πτυχή του θέματος, επιδιώκοντας μεγαλύτερη εμπλοκή της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία, παράλληλα με τη συμμετοχή του ILO.

Ακόμη, μίλησε για επιστροφή της ελληνικής αγοράς εργασίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την πλήρη απορρύθμισή της τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων για μας είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δεδομένης της γενικευμένης απορρύθμισης της τελευταίας πενταετίας. Παρατήρησα μάλιστα ότι κατά την γνώμη μου αυτό δεν είναι διμερές θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών εργασιακών σχέσεων και του είπα ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου για το λόγο αυτό μου ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν οι συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων, να συσταθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος αυτού» είπε ο υπουργός.


«Νέους πόρους αντί μείωσης συντάξεων»

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρύθμιση και είπε ότι ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο για τις προτάσεις του. Αποκάλυψε δε ότι έθεσε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το ζήτημα η εξοικονόμηση πόρων που ζητούν οι δανειστές-εταίροι από τον τομέα των συντάξεων να μην γίνει μέσω νέων περικοπών, αλλά μέσω της εύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.

«Ενημέρωσα επίσης τον κ. αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Δεν υπήρξαν αποφάσεις, αλλά ανταλλαγή απόψεων μέχρι τη διατύπωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης και την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, διευκρίνισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση σχετική με το ποσοστό μείωσης των συντάξεων και πότε αυτή θα γίνει ο υπουργός απάντησε ότι «όπως έχω πει επανειλημμένα, δε μιλάμε για μια 11η μείωση συντάξεων που θα έρθει να προστεθεί στις 10 προηγούμενες. Ο σκοπός μας είναι να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα και η δημοσιονομική προσαρμογή να προκύψει ακριβώς μέσω της αρχιτεκτονικής του συστήματος.»

» Όπως σας είπα προηγουμένως, ζητάμε μάλιστα όταν μιλάμε για προσαρμογή, αυτή να μην είναι μόνο αποτέλεσμα περικοπής συντάξεων, αλλά ακριβώς και από προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει Τεχνική Βοήθεια από τους εταίρους μας, ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση να ποσοτικοποιηθούν, και ν’ ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει.»

» Μας έχει παραδοθεί ήδη μια πρώτη αναφορά, εκτίμηση αυτής της ποσοτικοποίησης από τους θεσμούς, σήμερα ήρθε ένα πρόσθετο κλιμάκιο Τεχνικής Βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, γιατί θέλουμε να έχουμε σφαιρική κάλυψη. Όταν θα έχουμε προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των στοιχείων σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά, έχουμε δηλαδή συμφωνία στους αριθμούς, θ’ ανακοινώσουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε τη σημασία των συστηματικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «είναι κατακερματισμένο και δεν απηχεί επαρκώς τη συνεισφορά κάθε ασφαλισμένου, οπότε θέλουμε ν’ αλλάξουμε το σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιο».

«Το βασικό εδώ είναι να έχουμε ένα σύστημα συνταξιοδοτικό το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο προστατεύει επαρκώς, αλλά το οποίο θα πρέπει και σε οικονομικό επίπεδο να είναι βιώσιμο και κυρίως ομιλώ μεσομακροπρόθεσμα, οπότε εδώ συζητάμε για συστηματικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» τόνισε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά «για εισαγωγή νέων πόρων στο σύστημα», ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θέλει να γίνει αναλυτικότερος επί του θέματος «γιατί είναι από τα ζητήματα τα οποία και εμείς επεξεργαζόμαστε σε τεχνικό επίπεδο και θ’ αποτελέσουν προφανώς και βάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».

Ωστόσο, αργότερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας είπαν ότι οι νέοι πόροι θα μπορούσαν να αφορούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Στο τραπέζι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι δύο άνδρες επισήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρηματοδότησή του, «και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης και από την Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία έχουμε μια σχετική σύμβαση και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε όλους -ειδικά στην Ελλάδα σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης-, αποτελεσματική βοήθεια» όπως είπε ο υπουργός.

«Δεσμευτήκαμε επίσης ότι θα παραμείνουμε σε συνεχή επαφή, ακριβώς γιατί και οι δυο πλευρές θέλουν να ολοκληρώσουμε άμεσα την αξιολόγηση αυτή. Σημαντικό σημείο της οποίας αποτελεί και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ούτως ώστε η Ελλάδα να γυρίσει γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης» κατέληξε ο υπουργός και προσέφερε τον Β.Ντομπρόβσκις ένα δώρο από τα ελληνικά μουσεία.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024