Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την ποσοτική χαλάρωση

Ντράγκι: Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την ποσοτική χαλάρωση

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού προχωρά ομαλά και έχει θετικό αντίκτυπο, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν ενισχυθεί επισήμανε ότι «θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας τον Δεκέμβριο μαζί με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» και το QE μπορεί να συνεχιστεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 αν χρειαστεί. Το ΔΣ «είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν χρειαστεί» είπε.

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού προχωρά ομαλά και έχει θετικό αντίκτυπο, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, που αποφάσισε τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά τους.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν ενισχυθεί λόγω των κινδύνων από τις αναδυόμενες αγορές και τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, ο Ντράγκι επισήμανε ότι «θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας τον Δεκέμβριο μαζί με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις», παρόλο που αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πρότειναν η Τράπεζα να παρέμβει «εδώ και τώρα».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν χρειαστεί» πρόσθεσε με έμφαση.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και αν χρειαστεί θα συνεχιστεί μέχρι η ΕΚΤ να δει μια σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%, είπε. Επανέλαβε ότι το QE προσφέρει ευελιξία.

Ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας ανέφερε ότι «περιμένουμε η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να συνεχιστεί». Διευκρίνισε ότι η κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης, λαμβάνοντας ώθηση και από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο. Ωστόσο, η εξωτερική ζήτηση είναι αδύναμη λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, ενώ θα αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους. Περαιτέρω άνοδος θα καταγραφεί το 2016 και το 2017, εκτίμησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024