Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γ.Δραγασάκης: Θετικές εξελιξεις μετά από ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση

Γ.Δραγασάκης: Θετικές εξελιξεις μετά από ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση

Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση και η πρώτη αξιολόγηση, θα ακολουθήσει σειρά θετικών εξελίξεων, είπε ο Γ.Δραγασάκης στην Βουλή. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ήδη από σήμερα η υλοποίηση ευέλικτου παράλληλου προγράμματος, με στόχο όχι μόνο την άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων για τους ασθενέστερους, αλλά και την ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας. Δεν άφησε δε αναπάντητες τις αιχμές της Αντιπολίτευσης για τις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο φάκελος τράπεζες δεν έχει ανοίξει ακόμη για την κυβέρνηση.

Αν η Ελλάδα περάσει επιτυχώς τους κάβους της ανακεφαλαιοποίησης και της πρώτης αξιολόγησης, θα ακολουθήσει σειρά θετικών εξελίξεων, είπε ο Γ.Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εξήγησε γιατί είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ήδη από σήμερα η υλοποίηση ευέλικτου παράλληλου προγράμματος, με στόχο όχι μόνο την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και του μνημονίου για τους ασθενέστερους, αλλά και την ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη βελτίωση της θέσης της χώρας διεθνώς.

Ο κ. Δραγασάκης δεν άφησε δε αναπάντητες τις αιχμές της Αντιπολίτευσης για τις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «φάκελος τράπεζες» όχι απλώς δεν έκλεισε αλλά ούτε καν έχει ανοίξει για την κυβέρνηση. Αν θέλετε να τα εξετάσουμε όλα, πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν στις τράπεζες, πώς τα διαχειρίστηκαν οι διοικήσεις τους. Μάλιστα απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε «ας μας πει η ΝΔ τι θα γίνει και με το δικό της δάνειο, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο».

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας το ερώτημα «πώς διαγράφονται οι εξελίξεις με βάση τη νέα συμφωνία;». Επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις είναι επισφαλείς στις σημερινές οικονομικές συνθήκες στην διεθνή οικονομία, καθώς πολλές φορές επηρεάζονται από αστάθμητους και μη ελεγχόμενους παράγοντες είπε ότι «μπορούμε όμως να εντοπίσουμε σημεία που αποτελούν αντικειμενικά γεγονότα».

Μπροστά μας έχουμε δύο σημαντικούς σταθμούς: την ανακεφαλαιοποίηση και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι αν αυτά προχωρήσουν και ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο, ακολουθεί σειρά θετικών εξελίξεων.

Στις εξελίξεις αυτές, ανέφερε την αποδέσμευση πόρων, το άνοιγμα του δρόμου για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση των επιτοκίων, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων, και ταχύτερη χαλάρωση των capital controls με εφικτή την πλήρη άρση τους στις αρχές του 2016.

Ακόμη, πρόσθεσε, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο μακροπρόθεσμα.

Θα αρθούν οι υφεσιακές πιέσεις, με την ανάπτυξη να επιστρέφει είτε το β’ είτε το γ’ τρίμηνο του 2016, εκτίμησε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι θα καταστεί δυνατή -αναλόγως βέβαια και των διεθνών εξελίξεων- και η έξοδος στις διεθνείς αγορές στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017.

Όλα αυτά δεν θα μας οδηγήσουν στο τέλος της κρίσης, αλλά σε ένα σημαντικό σταθμό για να προχωρήσουμε σε βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής «από σήμερα» ενός παράλληλου προγράμματος, που δεν θα είναι στατικό, αλλά θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία, και στόχος του δεν θα είναι μόνο η άμβλυση των επιπτώσεων των μέτρων για τους ασθενέστερους.

Όπως εξήγησε, στις μεγάλες επιδιώξεις του προγράμματος αυτού θα είναι η ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών και επανελέγχου των εξελίξεων, κυριαρχία που η Ελλάδα έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η ανάπτυξη των θεσμών και της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε αλλαγές του κράτους, στην σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια.

Στους στόχους του παράλληλου προγράμματος ανέφερε και την επανένταξη ή ένταξη εκατοντάδων Ελλήνων που έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας οδηγούμενοι ίσως και στην κοινωνική απομόνωση. «Τα τωρινά επίπεδα της ανεργίας μόνο σε περίοδο πολέμου παρατηρούνται» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Προκειμένου ο στόχος αυτός (της επανένταξης) να επιτευχθεί «θα κάνουμε δύο ενέργειες η μία από πάνω προς τα κάτω και η άλλη από κάτω προς τα πάνω, αν μπορώ να το πω έτσι». Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με μοχλό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους έως και 100 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, είπε ο κ. Δραγασάκης εξηγώντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο, οι ξένες επενδύσεις για την προσέλκυση των οποίων θα υπάρξει ειδική μέριμνα, και φυσικά οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.

Ταυτόχρονα, όμως, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης «και αυτή είναι η ενέργεια από κάτω προς τα πάνω πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ίδια την κοινωνία» για να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης, με κοινωνικές προσπάθειες όπως εκείνες των αγροτών και των νέων επιστημόνων.

Στις επιδιώξεις του παράλληλου προγράμματος ενέταξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και την αναβάθμιση του κύρους και της διεθνούς θέσης της χώρας, σημειώνοντας ότι ήδη στον τομέα αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής.

Στην προσπάθεια αυτή θα διαμορφωθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές αριστεράς και δεξιάς, αλλά και τα πεδία συγκλίσεων, επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Πέρα από τις προσαρμογές και τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι δανειστές πρέπει να υλοποιήσουμε το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με βάση τη χώρα και την κοινωνία που θέλουμε, τόνισε.

«Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης αναφέροντας ενδεικτικά ότι πρέπει να περάσουμε από το πελατειακό κράτος στο αξιοκρατικό, από την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής στην αξιόπιστη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το περιβάλλον, από την κοινωνική συμμαχία που υποθάλπει τη φοροδιαφυγή, σε μια κοινωνική συμμαχία που θα ευνοεί την ανάπτυξη προς όφελος όλων.

«Η επόμενη τετραετία είναι ίσως η πιο κρίσιμη της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης εξηγώντας ότι η θα μπουν οι βάσεις για οριστική έξοδο από την κρίση ή θα παρασυρθούμε στον κίνδυνο παγίδευσης σε ένα φαύλο κύκλο.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024