Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταξίδι «αστραπή» του επικεφαλής της νέας Ομάδας Δράσης στην Αθήνα

Ταξίδι «αστραπή» του επικεφαλής της νέας Ομάδας Δράσης στην Αθήνα

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μ.Φερβέι, είχε το οικονομικό επιτελείο. Υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος», συζητήθηκαν τα σχέδια τεχνικής βοήθειας, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα, Π.Καρβούνης. Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το EWG.

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης), Μάαρτεν Φερβέι, είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, εκπροσωπώντας τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα», με τις πληροφορίες να θέλουν αυτή την πρώτη επαφή να έχει κανονιστεί εδώ και μέρες.

Για «ουσιαστική πρόοδο» κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Μ.Φερβέι μίλησε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

«Ο κ. Φερβέι επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει μέλη της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας του και της Ελλάδας», αναφέρει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Καρβούνης και προσθέτει, ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπήρξε ουσιαστική πρόοδος».

Την Παρασκευή EWG;

Εν όψει της έναρξης των διαδικασιών για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να φθάνουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, τέτοιες δηλώσεις και συναντήσεις αποκτούν άλλο βάρος.

Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η εκταμίευση των δόσεων θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (Euroworking Group), Τόμας Βίζερ, με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας για το διαχωρισμό του ποσού των 3 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου, σε δύο υποδόσεις αναλόγως των προαπαιτούμενων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα.

Επίσης, έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συζήτηση για το θέμα της διευθέτησης του χρέους δεν ανοίγει.

Στο πλαίσιο αυτό πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση και οι διεργασίες στα υπουργεία προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων. Ήδη εκδόθηκε η πρώτη εφαρμοστική εγκύκλιος που αφορά τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, με πρώτο σταθμό τη νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group που σχεδιάζεται να γίνει την Παρασκευή με κύριο θέμα την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της Δευτέρας.

Έως τότε θα πρέπει να έχει κλειδώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στη Βουλή, παράλληλα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στο παρασκήνιο συνεχίζεται δε η διαπραγμάτευση για τα «ανοικτά μέτωπα» της συμφωνίας του Αυγούστου που εκτείνονται από την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ.

Σε τι θα βοηθήσει η ομάδα Φερβέι

Ο κ. Φερβέι διαδέχθηκε ήδη από τον Ιούλιο τον Χορστ Ράιχενμπαχ και αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες.

Ο ολλανδός οικονομολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, συντονίζει μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων η οποία εντάσσεται στην «Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» υπό τον αντιπρόεδρο της ΚομισιόνΒάλντις Ντομπρόφσκις.

Η Υπηρεσία αυτή συστάθηκε τον Ιούλιο για να «προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ».

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ομάδα του κ. Φερβέι αποτελεί την «απάντηση» της Κομισιόν στις απαιτήσεις του Euro Summit της 12ης Ιουλίου και του Eurogroup της 14ης Αυγούστου για «αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» οι οποίες θα στοχεύουν:

1. Στην αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης

2. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

3. Στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, η αποστολή της οποίας έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και του αντίστοιχου σχήματος της Κύπρου που ονομαζόταν Ομάδα Υποστήριξης.

Οπως συνέβη και στο παρελθόν η νέα Task Force αναμένεται να αναθέσει σε τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ την υποστήριξη για θέματα ειδικότητας του Ταμείου, όπως τα φορολογικά και οι τράπεζες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024