Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα εργατική νομοθεσία στην ΕΕ με πυλώνα ελάχιστων κοινών δικαιωμάτων

Νέα εργατική νομοθεσία στην ΕΕ με πυλώνα ελάχιστων κοινών δικαιωμάτων

Πακέτο κανόνων που θα επανακαθορίσουν τις εργασιακές σχέσεις στην ΕΕ ετοιμάζει ο Γιούνκερ, σε  μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές στην εργατική νομοθεσία των κρατών-μελών. Μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, στο Παρίσι, ο Γιούνκερ πρότεινε «έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων», που δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν επί το δυσμενέστερο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο κανόνων που θα προτείνει η Κομισιόν την ερχόμενη άνοιξη θα μειώσει τις διαφορές στην εργατική νομοθεσία μεταξύ των κρατών-μελών.

Απευθυνόμενος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε παράλληλα την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας» ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν να «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.

«Κατ’ αυτό τον τρόπο» συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα συμβάλλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη».

Ο Γιούνκερ, που ανέλαβε επικεφαλής της Κομισιόν πριν από 11 μήνες, είχε εξαγγείλει πρόσφατα ότι θα προτείνει την εναρμόνιση των κανόνων για την απασχόληση στην ΕΕ, αν και μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.

Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της στην ΕΕ πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της σε αυτή ή την έξοδό της από τους κόλπους της ως το 2017.

Οι κανόνες που θεσπίζουν οι Βρυξέλλες για την απασχόληση είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλείς για τη βρετανική Δεξιά, ενώ μέρος της βρετανικής Κεντροαριστεράς τάσσεται υπέρ τους.

Εξάλλου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ευχήθηκε η Ευρώπη να «καλωσορίσει» τους πρόσφυγες, στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι είναι «υποχρέωση της Ευρώπης» να τους υποδεχθεί.

«Καλωσορίζω τους πρόσφυγες!» είπε ο Γιούνκερ χειροκροτούμενος από τους 509 συνέδρους, που είναι συγκεντρωμένοι στο Παρίσι, παρόντος και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη αλληλεγγύης και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους υποδεχθεί με θέρμη» έκρινε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα εναντίον «της άκρας δεξιάς» και «όλων όσοι απευθύνονται στα αισθήματα αγανάκτησης» για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εξαιτίας της κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Η κατάσταση της Ένωσης δεν είναι καλή, καθώς εμφανίζονται «ρωγμές της αλληλεγγύης, που πολλαπλασιάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας την ανησυχία του για την «επικίνδυνη αναβίωση των εθνικισμών» στην Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ δήλωσε πάντως περήφανος για το γεγονός πως η Ευρώπη συνεχίζει να επιλέγεται από περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα και η Ρωσία.

Συνολικά 509 σύνεδροι από 90 συνδικαλιστικές οργανώσεις 39 χωρών, περιλαμβανομένων των 28 της ΕΕ, συμμετέχουν στο 13ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι «απόλυτη» ανάγκη να ξεκινήσει ξανά «ο κοινωνικός διάλογος στην Ευρώπη» και η «Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικώ Οργανώσεων πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα ως ένας παράγοντας αυτού του κοινωνικού διαλόγου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024