Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε εφαρμογή του μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις καλεί ο Ντάισελμπλουμ

Σε εφαρμογή του μνημονίου χωρίς καθυστερήσεις καλεί ο Ντάισελμπλουμ

Απαραίτητη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup την «κατά το χρονοδιάγραμμα» εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου, στην κατάληξη της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ των «19» το Σάββατο. Πράσινο φως για την Κύπρο, με έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 500 εκατ. ευρώ.

Απαραίτητη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup την «κατά το χρονοδιάγραμμα» εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου, στην κατάληξη της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ των «19» το Σάββατο. Πράσινο φως για την Κύπρο, με έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 500 εκατ. ευρώ.

Το Eurogroup «ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι πεπεισμένο πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα εργαστεί εποικοδομητικά με τους ευρωπαίους εταίρους της και τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο» όπως περιορίζεται να αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων (αγγλικά).

«Η εφαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

O Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι σε «καλή τροχιά» και ενημέρωσε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος.

Τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM.

Για τα capital controls, ο Κερε δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν.

H συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ περιστράφηκε και γύρω από το κυπριακό πρόγραμμα, στο φως της έβδομης αξιολόγησης. To Eurogroup διαπίστωσε σημάδια σταδιακής βελτίωσης στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ανάκαμψης, ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας «αν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» και «την κυπριακή οικονομία να επιδεικνύει γενικά αντοχές τους περασμένους μήνες»

Το Eurogroup έδωσε την σφραγίδα του στην εκταμίευσης της δόσης των 500 εκατ. ευρώ στο κυπριακό πρόγραμμα, με την επίσημη έγκριση από τον ESM αναμένεται τον Οκτώβριο, όπως και η ανάλογη απόφαση από το ΔΝΤ για την εκταμίευση των 125 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτές είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον τελικό του Conference League – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επικρατήσουν στην Αθήνα την ημέρα του τελικού του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024