Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δανία: Ανοίγει η συζήτηση για ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη

Δανία: Ανοίγει η συζήτηση για ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη

Σε μια διεθνή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από το νέο νομισματικό πόλεμο που πυροδότησε την 11η Αυγούστου η υποτίμηση του κινεζικού γουάν, αίσθηση προκαλεί μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα που όμως δεν μετέχει στο κοινό νόμισμα και η οποία, αντί να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα άσκησης εθνικής νομισματικής πολιτικής, αρνείται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της. Πρόκειται για τη Δανία.

Σε μια διεθνή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από το νέο νομισματικό πόλεμο που πυροδότησε την 11η Αυγούστου η υποτίμηση του κινεζικού γουάν, αίσθηση προκαλεί μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα που όμως δεν μετέχει στο κοινό νόμισμα και η οποία, αντί να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα άσκησης εθνικής νομισματικής πολιτικής, αρνείται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Πρόκειται για τη Δανία, η κυβέρνηση της οποίας σε πείσμα όσων θεωρούν σαν οιονεί οικονομική πανάκεια την άσκηση ελεύθερης κι αδέσμευτης νομισματικής πολιτικής, διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία την προσήλωση της χώρας σε ένα σταθερό νομισματικό καθεστώς με ισχυρό νόμισμα.

«Αν εξαρτιόταν μόνο από εμένα, η Δανία θα υπέβαλλε αυτή τη στιγμή αίτημα ένταξής της στη ζώνη του ευρώ», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο υπουργός Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας Κλάους Γιορτ Φρέντρικσεν. Μιλώντας από το υπουργικό του γραφείο στην Κοπεγχάγη ο δανός υπουργός απέρριψε τα επιχειρήματα διασήμων οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και του νομπελίστα Οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ότι το ευρώ έχει προσδέσει τις οικονομίες των χωρών που το χρησιμοποιούν σε ένα άκαμπτο νομισματικό σύστημα που υπονομεύει και αναχαιτίζει την οικονομική ανάπτυξη.

«Θα ήθελα πολύ η Δανία να αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης. Υπάρχει μια λαϊκίστικη τάση να συνδέει την κρίση χρέους της Ευρώπης με το ευρώ, αλλά πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό αφορά μερικές χώρες που έχουν χάσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί το ευρώ για όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φρέντρικσεν.
Ο δανός πολιτικός θεωρεί ότι η βαθύτερη αιτία των αδυναμιών κάποιων κρατών-μελών να ελέγξουν τους προϋπολογισμούς τους είναι «η χαλαρή αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων από ανίκανους πολιτικούς».

Ατελέσφορες πολιτικές
Ο Φρέντρικσεν θυμίζει ότι προ 40ετίας η Δανία είχε δοκιμάσει να ασκήσει την ευρέως ακολουθούμενη υποτιμητική πολιτική για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της. «Σε λίγα χρόνια το εξωτερικό χρέος της χώρας είχε αυξηθεί από το 10% στο ήμισυ περίπου του ΑΕΠ. Τα κόστη μας αυξήθηκαν και η ανταγωνιστικότητά μας βυθίστηκε. Αυτό μας οδήγησε στην υιοθέτηση ενός καθεστώτος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το χρέος άρχισε να πέφτει τη δεκαετία του 1990, όταν η κορόνα συνδέθηκε πρώτα με το γερμανικό μάρκο και στη συνέχεια με το ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο δανός υπουργός Οικονομικών.

Τον περασμένο Ιανουάριο, πάντως, η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη για να αναχαιτίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχτηκε η κορόνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, επιθέσεις που έθεσαν σε δοκιμασία τη σύνδεση της δανέζικης κορόνας με το ευρώ με σταθερή ισοτιμία. «Υπερασπιστήκαμε το νόμισμά μας, αλλά ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τη σύνδεσή του με το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρέντρικσεν.

«Έπειτα από ένα δραματικό ξεκίνημα της χρονιάς, η Κεντρική Τράπεζα κατάφερε να αποκαταστήσει την ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος σε ό,τι αφορά την κορόνα», δήλωσε ο Γιαν Στόρουπ Νίλσεν της Nordea Markets. «Το καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει γερές βάσεις στην οικονομική πολιτική της Δανίας και θα το υπερασπιστούμε απέναντι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της νέας συντηρητικής κυβέρνησης του Λαρς Ράσμουσεν, που διαδέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο εκείνη της Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Θόρνινγκ-Σμιτ, άλλωστε, ήταν εκείνη που υπερασπίστηκε τη σύνδεση της κορόνας με το ευρώ στη δίμηνη μάχη που έδωσε στις αρχές του έτους.

Όχι δημοψήφισμα

Εν προκειμένω η μάχη που έδωσε στις αρχές του έτους η απελθούσα κυβέρνηση της Κοπεγχάγης ήταν για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της αγοράς για ανατίμηση της κορόνας έναντι του ευρώ, καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου και πολλών άλλων νομισμάτων είχε πάρει την κατηφόρα. Η περιπέτεια αυτή ενίσχυσε την πεποίθηση του Φρέντρικσεν ότι η θέση της Δανίας είναι εντός της Ευρωζώνης.

Ο δανός υπουργός, ωστόσο, παραδέχεται ότι ο σκεπτικισμός των συμπολιτών του απέναντι στην προοπτική ένταξης της χώρας στη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι ένα σχετικό δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο ορατό μέλλον. «Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ατζέντα», δηλώνει με μια υποψία απογοήτευσης ο Κλάους Φρέντρικσεν.

Αλέξανδρος Καψύλης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024