Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «μισόλογα» για τους ξένους συμβούλους απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Με «μισόλογα» για τους ξένους συμβούλους απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Τη θέση πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα, εξέφρασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, διαψεύδοντας παράλληλα ότι το «κουαρτέτο» «αλωνίζει» στα υπουργεία. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία για το ρόλο των ξένων συμβούλων που ήλθαν στη διαπραγμάτευση με τον Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως δεν κομίζουν καμία εξειδικευμένη γνώση ούτε στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, ούτε στο θέμα του νέου Ταμείου.

Τη θέση πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας παράλληλα ότι το «κουαρτέτο» «αλωνίζει» στα υπουργεία.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη «είναι απολύτως αναληθές ότι το κουαρτέτο αλωνίζει τα υπουργεία», καθώς όπως αναφέρουν η μόνη συνάντηση σε υπουργείο, έγινε σήμερα Δευτέρα στο Εργασίας μετά από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου και επί τους θέματος υπήρξε και σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τελευταία ΠΝΠ για τα capital controls και η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) να συνομολογεί απευθείας συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν τα εξής:

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πολυπλοκότητα τουλάχιστον των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες που θα επιβαρύνουν την οικονομία και ειδικότερα τους πολίτες».

Το θέμα αποκάλυψε το in.gr με πρωινό του δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω διάταξη είναι «φωτογραφική», καθώς έρχεται να επιλύσει το θέμα της πληρωμής ξένων συμβούλων του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και νυν συμβούλων του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

Πρόκειται για τους αμερικανοκορεάτες Γκλεν Κιμ και Κιμ Μπράιν Γιουχαν και τον ιρανό Σόρος Σαμπαγιατί που επικούρησαν στην σύνταξη της ελληνικής πρότασης για την αναδιάρθρωση του χρέους και σήμερα παρέχουν τεχνικές συμβουλές σε θέματα σχετικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την δανειακή σύμβαση με τον ESM.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία για το ρόλο των εν λόγω συμβούλων, υποστηρίζοντας πως δεν κομίζουν καμία εξειδικευμένη γνώση και ότι απλά τους «κληρονόμησε» ο κ. Τσακαλώτος, από τον κ. Βαρουφάκη με τις «ευλογίες» του κ. Σαγιά. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργος Χουλιαράκης δεν έχει καμία συνεργασία με τους εν λόγω σύμβουλους, τις υπηρεσίες των οποίων φέρεται να θεωρεί ως μη απαραίτητες.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024