Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Δεν είχαμε άλλη επιλογή, στηρίξτε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται

Τσακαλώτος: Δεν είχαμε άλλη επιλογή, στηρίξτε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται

Είναι πολύ νωρίς να κριθεί αυτή η συμφωνία επανέλαβε ο Ευ.Τσακαλώτος στη φορτισμένη ομιλία του στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ, την τελική μορφή προβλέψεων της συμφωνίας, τον τρόπο διακυβέρνησης. «Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι εάν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον», τόνισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην κριτική συντρόφων του είπε ότι «δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, ξέρω όμως ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή», καλώντας τους «να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς τη συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη ομιλία στην Ολομέλεια, υπό το βάρος των σκληρών δηλώσεων και της αυστηρής κριτικής από συντρόφους και προσωπικούς φίλους του στον ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να διασπαστεί στα εξ ων συνετέθη.

Απαριθμώντας τους αρκετούς αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη συμφωνία, όπως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, που ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται μετά τη σπίθα που άναψε η Ελλάδα, η τελική μορφή που θα λάβουν προβλέψεις της συμφωνίας για τις οποίες η κυβέρνηση θα παλέψει, αλλά -και κυρίως- ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, τόνισε ότι «δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά».

«Ένα πράγμα ξέρω σίγουρα» τόνισε με έμφαση «Αν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον».

Συναισθηματικά φορτισμένος μίλησε πιο προσωπικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρωί της Δευτέρας (οπότε έκλεισε αυτή η συμφωνία με τους δανειστές) ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, αλλά ξέρω ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Γυρνώντας το κεφάλι του προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «ποτέ δεν μιλήσαμε για καλή συμφωνία, ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, δεν θριαμβολογήσαμε», αλλά «σας καλούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να προσπαθήσουμε να την κάνουμε (τη συμφωνία) όσο καλύτερη μπορεί να γίνει για τον κόσμο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει πάντα η προστασία και η στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Πρώτο στους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τι μέλλει γενέσθαι ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη συζητά σήμερα για την Ελλάδα, το νόημα του δημοψηφίσματος, το νόημα αυτής της συμφωνίας, τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για την Ευρώπη, είπε τονίζοντας ότι τη συζήτηση αυτή την ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί -και ένας από τους λόγους θα είναι τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς- και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν αυτή η Ευρώπη σέβεται ή όχι τη Δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει στο σημείο αυτό ότι πλέον δεν τρέφει την ίδια εκτίμηση και τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη, με αυτά που είχε πριν.

Πολλά θα εξαρτηθούν ακόμη, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, από την οικονομία: αν τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα θα αντισταθμιστούν από αυτό που κερδίσαμε στο δημοσιονομικό και στο χρέος, εάν θα παραμείνει μακρά από την ατζέντα το Grexit, εάν θα επιστρέψουν στη χώρα τα χρήματα που έφυγαν, εάν θα επιστρέψουν οι επενδυτές.

«Δεν τα ξέρω αυτά, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Πολλά θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, από το πώς θα διαχειριστεί τις προβλέψεις της συμφωνίας», είπε ο κ. Τσακαλώτος κάνοντας ειδική αναφορά στη λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (σ.σ που προβλέπει η συμφωνία) και κατά πόσο αυτό θα καταφέρει να λειτουργήσει και ως επενδυτικό ταμείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και στο χειρισμό του συνταξιοδοτικού.

Επίσης πολλά θα κριθούν από το εάν οι δανειστές δεχθούν τη δική μας ερμηνεία για περισσότερες σοβαρές και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην απαίτησή τους ότι αφού το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και προβλέπει μεγαλύτερη χρηματοδότηση πρέπει να περιλαμβάνει και περισσότερα μέτρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν, πρόσθεσε, από το εάν θα μπορέσει να διαμορφωθεί διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία, από το αν θα χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, από το πως θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήδη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε ορισμένα βάρη σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα, αναφέροντας ως παράδειγμα την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα. «Θέλαμε να κάνουμε και προτείναμε και άλλα, αλλά δεν μας το επέτρεψαν σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν και βαριά μέτρα όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διορθώσει αδικίες πχ στα νησιά, στους αγρότες, αλλά και άλλες.

Η προστασία και η στήριξη του κόσμου της εργασίας παραμένει απόλυτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, δεν θριαμβολογήσαμε, αντιθέτως προσπαθήσαμε να δείξουμε τα πραγματικά προβλήματα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο για την ασφυκτική πίεση που έζησε στις Βρυξέλλες, είπε με ειλικρίνεια ότι δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό, δεν έχουμε βεβαιότητες και σιγουριές, ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι αισθανόμενοι ότι δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή.

Δείχνοντας δε ότι καταλαβαίνει την κριτική που δέχεται από τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και συναισθάνεται τη δυσκολία, την απογοήτευση και τον προβληματισμό τους τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια κατάσταση άσπρο-μαύρο.

«Δεν λέμε ότι αυτοί που είναι από αυτή τη μεριά σε αυτή την απόφαση έχουν όλα τα καλά επιχειρήματα και αυτοί που είναι από την άλλη μεριά έχουν όλα τα κακά επιχειρήματα. Δεν λέμε ότι το σωστό είναι από τη μια μεριά και το λάθος από την άλλη. Στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα πάντα, έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν. Αλλά να διαφέρουν με πολιτικό τρόπο και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Δεν λέμε και ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή είναι μια καλή συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας έκανε έκκληση:

«Καλώ όλους να σκεφτούν αν μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας και γι αυτό τον τόπο».

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024