Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για το νέο αίτημα βοήθειας

Ντάισελμπλουμ: Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για το νέο αίτημα βοήθειας

Σε νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM, δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup, του πρώτου στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Ευκ.Τσακαλώτος, ο οποίος φαίνεται να κέρδισε τους συνομιλητές του κατά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων. «Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Π.Μοσκοβισί.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το πρωί της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup, του πρώτου στο οποίο έδωσε το παρών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φαίνεται να κέρδισε τους συνομιλητές του κατά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο -πάντα πιο αισιόδοξος- γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Το Eurogroup θα πρέπει να δουλέψει γρήγορα για να κρατήσει ανέπαφη την ευρωζώνη, πρόσθεσε με νόημα.

Ο ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι το Eurogroup αναμένει νέα ελληνική επιστολή προς τον ESM με συγκεκριμένη και ξεκάθαρη λίστα προτάσεων. «Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες αύριο θα μας στείλουν τη νέα επιστολή για να αρχίσουμε να δουλεύουμε» είπε.

Πρώτα, πρόσθεσε, θα εξετάσουν το ζήτημα οι θεσμοί, διερευνώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από την εισήγηση των θεσμών θα κριθεί εάν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, προσθέτοντας με έμφαση ότι «Όλο αυτό πρέπει σε διάστημα λίγων ημερών. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, όπως όλοι γνωρίζετε».

Σημειώνεται ότι η ελληνική επιστολή που θα αφορά το αίτημα για νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον ESM ενδέχεται να φτάσει στα χέρια των αξιωματούχων, ενδεχομένως και εντός των επόμενων ωρών.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας στην Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα εκτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ. Είναι ανεξάρτητη», τόνισε.

Πάντως, ο Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup με κάποια νέα πρόταση, δεδομένης της κατάστασης.

«Ακούσαμε την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν υπήρξαν νέες γραπτές προτάσεις σε αυτή τη φάση. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Το ξέρουμε εμείς και οι συνάδελφοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όσο μιλάμε», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν ωστόσο ότι η «προφορική παρουσίαση» των ελληνικών θέσεων από τον νέο υπουργό Οικονομικών ήταν «πολύ καλή».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είχε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024