Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Ισορροπημένη η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα

ΔΝΤ: Ισορροπημένη η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα

Ισορροπημένη χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας πως αποτυπώνει την κοινή θέση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. «Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε, νυχθημερόν, για να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πνεύμα μας και η δέσμευση μας» είπε.

Ισορροπημένη χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας πως αποτυπώνει την κοινή θέση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Ράις δέχτηκε ερωτήσεις για το σημερινό Eurogroup, αλλά και τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες λέγοντας πως από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις δεν είναι σωστό να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είμαστε σε μια συμφωνία είπε πως γίνεται εντατική εργασία στις Βρυξέλλες. «Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε, νυχθημερόν, για να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πνεύμα μας και η δέσμευση μας», απάντησε.

Ο ίδιος είπε πως το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα μια ισορροπημένη προσέγγιση, τόσο στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ήτοι στην ισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων και ότι επιδιώκει μέτρα που στο μέτρο του δυνατού δεν θα επηρεάζουν την ανάπτυξη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ταμείο δεν στέλνει τελεσίγραφα τύπου το παίρνεις ή το αφήνεις (take or live it), αλλά είναι της λογικής του δίνω και παίρνω (give and take).

Όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι η ισορροπία στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και ισορροπία ως προς την κοινωνική διάσταση του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναγκαία, αλλά είπε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προστασία των πιο φτωχών και η διασφάλιση ενός σύγχρονου κοινωνικού δικτύου.

Για το φορολογικό είπε πως παγίως το ΔΝΤ ζητά οι πιο πλούσιοι να αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα βάρη και όχι οι πιο αδύναμοι. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί το ΔΝΤ είναι πιο σκληρό από την ΕΕ στην τρέχουσα διαπραγμάτευση είπε πως το Ταμείο εφαρμόζει συγκεκριμένους κανόνες και πολιτικές. «Δουλειά μας και χρέος μας είναι να βοηθάμε τα μέλη μας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Για την μη αποδοχή δημοσιονομικών ισοδύναμων στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία ο Ράις είπε πως σε όλα τα προγράμματα ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες και η ίδια μεταχείριση. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι την προηγούμενη Δευτέρα η ελληνική πρόταση είχε χαρακτηριστεί ως βάση για συζήτηση ενώ σήμερα δεν θεωρείται κάτι τέτοιο, δεν θέλησε να απαντήσει.

Ερωτηθείς για την αναδιάρθρωση του χρέους και γιατί το ΔΝΤ δεν επιμένει σε αυτό ο Ράις υποστήριξε πως το Ταμείο παραμένει «συνεπές» σε αυτό το θέμα και προσέθεσε πως από την στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόσει τα όσα της ζητούνται οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν την χρηματοδότηση της χώρας και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η ισορροπία των μεταρρυθμίσεων και η επαρκής χρηματοδότηση αποτελούν βασικά στοιχεία των προγραμμάτων μας», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα κηρυχτεί σε χρεοκοπία εάν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου ή θα κηρυχτεί ως ληξιπρόθεσμος οφειλέτης, ο ίδιος έκανε λόγω για σπέκουλα και επανέλαβε πως το ΔΝΤ περιμένει να πληρωθεί κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Διευκρίνισε πάντως πως εάν δεν γίνει η πληρωμή τότε θα κηρυχτεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ θα ενημερώσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για το γεγονός αυτό. «Το ΔΝΤ μιλά για ληξιπρόθεσμες καθυστερήσεις και όχι για χρεοκοπία», είπε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο «παγίως» δεν επεκτείνει πληρωμές. Κληθείς να απαντήσει στο εάν το ΔΝΤ θα περίμενε να αποπληρωθεί από τους Ευρωπαίους εάν η Ελλάδα δεν το πληρώσει, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν ήταν σε θέση να αποτιμήσει τα ελληνικά μέτρα και τον αντίκτυπο τους στην ελληνική οικονομία, ενώ απαντώντας στην κριτική ότι το ταμείο υποεκτίμησε την επίπτωση των μέτρων που έλαβε στο παρελθόν στην ανάπτυξη της Ελλάδος αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε «απλοϊκές» ερμηνείες που κάνουν λόγο για «αναποτελεσματικότητα» των προγραμμάτων του ΔΝΤ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024