Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδεται ότι ο Γ.Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

Διαψεύδεται ότι ο Γ.Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήθεν ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Τα δημοσιεύματα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την είδηση ότι οι θεσμοί υπέβαλαν -μετά τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ- αντιπρόταση στην Αθήνα, την οποία η ελληνική πλευρά απέρριψε.

Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήθεν ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

Τα δημοσιεύματα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την είδηση ότι οι θεσμοί υπέβαλαν αντιπρόταση στην Αθήνα, μετά τις πιέσεις του ΔΝΤ -που ήταν και το μόνο που δεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα «καλή βάση συζήτησης» τις ελληνικές προτάσεις.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την αντιπρόταση των θεσμών, η οποία ουσιαστικά επανέφερε πολλά από όσα προβλέπονταν και στην αρχική τους πρόταση και η Αθήνα είχε απορρίψει κατηγορηματικά.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5:00 το πρωί είναι εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα.

Αν και η υποβολή αντιπρότασης εμφανίστηκε ως κοινή απόφαση των Θεσμών είναι κοινό μυστικό ότι ουσιαστικά εκπονήθηκε για να καλυφθούν απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ενδεικτικό είναι ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει σε σημερινή συνέντευξή της ότι το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις έντονες ενστάσεις του ΔΝΤ σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις ενημερώθηκε νωρίς το πρωί, πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις Βρυξέλλες, και το Μαξίμου. Εξ ου και η οργισμένη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Με την άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί τις νέες κοστολογημένες ελληνικές προτάσεις ασχολήθηκε και ο διεθνής Τύπος. Όπως σημείωνε η Wall Street Journal ανικανοποίητο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και η επιβολή νέων βαρών θα έπληττε τόσο την ανάπτυξη όσο και την αποπληρωμή του χρέους.

Θέμα που απασχόλησε τον Τύπο και δη τον γερμανικό είναι και η διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών. «Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Κρίσιμο θέμα αντιπαράθεσης παραμένει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ και το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ στην αρχή το έθετε επιτακτικά, στη συνέχεια και όταν είδε το «μούδιασμα» των Ευρωπαίων, υποβάθμισε λίγο το θέμα και τώρα επανέρχεται.

Χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά και βήματα από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Η δήλωση αυτή σε σαφήνεια απέχει παρασάγγας από αυτές των ευρωπαίων ηγετών για το ίδιο θέμα που προσπαθούν με κάθε τρόπο, και παρά την επιμονή της Ελλάδας, να κρατήσουν το ζήτημα χαμηλά μεταθέτοντας στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024