Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Προς το συμφέρον όλων ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα

Ντράγκι: Προς το συμφέρον όλων ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα

Υπάρχει ανάγκη για ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, τόνισε Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι τέτοια συμφωνία είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα» είπε. Όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Η ΕΚΤ εκπληρώνει την εντολή της ως κεντρική τράπεζα έναντι της Ελλάδας, είπε ακόμη.

Υπάρχει ανάγκη για ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης.

Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη xρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτική, υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας είπε ακόμη ότι όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους.

Η ΕΚΤ εκπληρώνει την εντολή της ως κεντρική τράπεζα έναντι της Ελλάδας, τόνισε ακόμη. Υπενθύμισε δε ότι η ΕΚΤ έχει διαθέσει ρευστότητα 118 δισ. ευρώ (ή 66% του ΑΕΠ) στις ελληνικές τράπεζες.

Για άλλη μια φορά ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μόνο εφόσον υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Επανάλαβε όμως και ότι σε περίπτωση grexit θα βρεθούμε σε «αχαρτογράφητα νερά».

«Όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες…»

«Θα αποφασίζουμε με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό μας. Αυτό τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ήδη διατέθηκε ρευστότητα 118 δισ. ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών», είπε.

Κατά τον κ. Ντράγκι, «την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην αντιταχθεί σε περαιτέρω αύξηση στο ταβάνι για τον ELA, κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ρευστότητα όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals.»

» Ωστόσο, σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια.»

» Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές».

«Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως «η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες.Χρειαζόμαστε σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα».

«Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη. Πρέπει να γίνει το ‘τελευταίο μίλι’ αλλά η μπάλα ανήκει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας» επισήμανε.

Σε αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση Grexit

«Αχαρτογράφητα νερά» χαρακτήρισε την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως είπε η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αποπληρώσει την ΕΚΤ

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ, είπε πως βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως θα ανταποκριθεί σε αυτές «εγκαίρως» και «στο 100%».

Για την αγορά ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ από τον ESM

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγοράς του ελληνικού χρέους προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που προτείνει η Ελλάδα, είπε πως δεν είναι σίγουρος πως αυτή η λύση προβλέπεται από τη συνθήκη του ESM, αλλά και ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Κάλυψη προϋποθέσεων για συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς στα προαπαιτούμενα μέτρα δεν επαρκεί για να ξεκλειδώσει η δόση των 7 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι, καλώντας την ΕΕ να επιλύσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες, επιτρέποντας έτσι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που οφείλει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, η ΕΕ θα πρέπει να «απαντήσει» στην προϋπόθεση που θέτει κατά πάγια τακτική το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή βοήθειας προς κάποια χώρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση προϋποθέτει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προϋπόθεση αυτή, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδος, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας της Ελλάδος με τους θεσμούς η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την καταβολή 16 δισ. ευρω προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν μπορούν να εκταμιευθούν αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν θέλει να μπει στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων αλλά πρέπει οι δυο πλευρές να βρουν το δρόμο για μια «ισχυρή» συμφωνία. Χρειάζονται δυο στοιχεία: ένα που αφορά το staff level agreement και το άλλο την χρηματοδότηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024