Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Plan B για την Ελλάδα συζητήθηκε για πρώτη φορά σε EWG, χωρίς συμπέρασμα

Plan B για την Ελλάδα συζητήθηκε για πρώτη φορά σε EWG, χωρίς συμπέρασμα

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα με αξιωματούχους της ευρωζώνης να εκμυστηρεύονται στο Reuters ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε σε επίπεδο EWG «plan B» για την Ελλάδα, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν, «σε πολύ θεωρητικό επίπεδο και χωρίς να υπάρξει συμπέρασμα». Με αρκετούς να μην θεωρούν πιθανή τη συμφωνία ως τον Ιούνιο, συζητήθηκε η επέκταση του προγράμματος. Φήμες για νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα δεν έλειψαν. Ούτε τελεσίγραφο, ούτε Grexit διαψεύδει η Αθήνα.

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης να εκμυστηρεύονται στο Reuters ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε επισήμως σε επίπεδο Euroworking Group η πιθανότητα «plan B» για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας της, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν, «σε πολύ θεωρητικό όμως επίπεδο και χωρίς να υπάρξει συμπέρασμα».

Με τους περισσότερους στο EWG να μην θεωρούν πιθανή μια συμφωνία έως τον Ιούνιο, συζητήθηκε η λύση της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος με τμηματικές εκταμιεύσεις υπό όρους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, που δηλώνουν ακόμη ότι για κάποιες χώρες στην ευρωζώνη η χρεοκοπία της Ελλάδα είναι ένα πιθανό σενάριο.

Πληροφορίες για νέο τελεσίγραφο από το EWG στην Αθήνα να παρουσιάσει τις τελικές προτασεις-αποφάσεις της μέχρι σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ επίσης δεν έλειψαν.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», ανέφερε αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg.

Πάντως ανώτερες κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί τελεσιγράφου αλλά και των συζητήσεων για Grexit.

Σε ότι αφορά τη δυσπιστία των κυβερνητικών αξιωματούχων της ευρωζώνης που συμμετέχουν στον EWG για την επίτευξη συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η διορία του Ιουνίου, οπότε λήγει η ισχύουσα παράταση του προγράμματος, αξιωματούχος δήλωνε ότι «θα απαιτούσε (να υπάρξει) σε λίγες ημέρες πρόοδος η οποία δεν έγινε μέσα σε εβδομάδες. Η αντίδραση από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλα κράτη-μέλη ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική».

Βεβαίως το να υπάρξει ταχεία πρόοδος εντός ολίγων ημερών μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης σε τεχνικό αλλά και ανώτερο πολιτικό επίπεδο δεν είναι απίθανο. Πολλώ δε μάλλον που η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για σκληρή δουλειά ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία που θα μπορέσει να εγκρίνει και να επικυρώσει το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Σε ό,τι δε αφορά τις τεχνικές δυσκολίες για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα που επίσης τονίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, αυτό είναι διαδικαστικά θέματα που αν κλείσει η συμφωνία η Ευρώπη έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Όπως εξηγούσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι ακόμη και αν έκλεινε μέσα στην επόμενη εβδομάδα η συμφωνία, η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα ως τις 30 Ιουνίου θα ήταν πολύ δύσκολη, εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών.

Τρία σενάρια στο EWG

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, στο EWG, που ετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατά την διάρκεια των συζητήσεων τους στην Βρατισλάβα αργά την Πέμπτη εξέτασαν τρία σενάρια για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου, αναφέρει το Reuters.

Το λιγότερο πιθανό σενάριο, εκτίμησαν, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρξει αρκετό περιθώριο να αντιμετωπιστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τα νομικά θέματα.

To δεύτερο σενάριο είναι περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει στα τέλη του μήνα οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Το τρίτο – που συζητήθηκε επίσημα για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στην ΕΕ- ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας. Από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρξε κάποια απόφαση ή συγκεκριμένη κατάληξη.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αμφέβαλαν ότι θα υπάρξει μία συμφωνία επί συγκριμένων μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα τέλη του 2012, αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του Reuters.

«Θα απαιτήσει σημαντική πρόοδο σε μερικές ημέρες ενώ αυτό δεν ήταν εφικτό εδώ και εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και αρκετών κρατών ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική», είπε αξιωματούχος κοντά στις συζητήσεις.

Πάντως, ο Έλληνας εκπρόσωπος στην συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εγκαίρως μία συμφωνία, είπαν άλλοι αξιωματούχοι.

Αυτό στην πράξη σημαίνει μία συμφωνία που θα εγκριθεί από το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουνίου.

Αξιωματούχοι είπαν, ωστόσο, ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί η εκταμίευση της βοήθειας στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς απαιτούνται αρκετές νομικές ενέργειες.

Το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν αυτό της επέκτασης του προγράμματος ώστε να διατηρηθούν τα 7,2 δισ. ευρώ και τα 10,9 δισ. ευρώ που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να εκταμιευθούν όταν υπάρξει συμφωνία.

Εάν δεν γίνει αυτό, τα κεφάλαια αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα καθώς το πρόγραμμα θα έχει λήξει, σημειώνει το πρακτορείο.

Συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές για την παράταση, με διάρκεια από μερικές εβδομάδες έως και τον Μάρτιο του 2016, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, προστίθεται.

Μία τέτοια χρονική επέκταση θα προέβλεπε την επιβολή όρων στην Ελλάδα για την τμηματική καταβολή των δόσεων με την εκπλήρωσή τους.

Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να ετοιμάζονται για το τρίτο σενάριο, αυτό της χρεοκοπίας, επισημαίνει το Reuters.

«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση του ‘σχεδίου Β’ για την Ελλάδα», είπε άλλος αξιωματούχος. Δύο ακόμα αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε εξέταση του σεναρίου.

Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί μία χρεοκοπία χώρας μέλος της ευρωζώνης μέσα στο ευρώ δεν έχει ξαναυπάρξει. Δεν υπήρξε κάποια κατάληξη, είπαν.

Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα περιελάμβανε σχεδόν σίγουρα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτραπεί η εκροή κεφαλαίων σε ευρώ από την χώρα και την έκδοση υποσχετικών τίτλων (IOUs) από την Αθήνα ως μέσο πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η ψυχραιμία όπλο στα παιχνίδια για γερά νεύρα

Η όξυνση αυτή της κατάστασης και το τεταμένο κλίμα με δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων -συχνά αντιφατικές μεταξύ τους- και απειλητικές κινήσεις θεσμών -όπως η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες- θεωρείται από πολύ καλούς γνώστες της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ότι είναι ακριβώς η απόδειξη ότι φτάνουμε στο τέλος.

Όπως εξηγούν, όταν πλησιάζει το τέλος δύσκολων διαπραγματεύσεων και «μαχών» όλες οι πλευρές κατεβάζουν τα ισχυρά όπλα τους, προσπαθώντας να αποκομίσουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη την ύστατη στιγμή.

Ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί για το τι πραγματικά συμβαίνει στο επίπεδο διαπραγμάτευσης και κατ’ επέκταση της ψυχραιμίας που χρειάζεται στην ανάγνωση των καταιγιστικών πληροφοριών είναι οι αντιφατικές πληροφορίες. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δηλώνει ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της αποχώρησης του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες. Ελπίδα αφήνει και η δήλωση της Α.Μέρκελ όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Στο αντίποδα ο Β.Σόιμπλε δίνει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην αποχώρηση και δυσαρέσκεια του ΔΝΤ, μιλώντας για αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, που πρέπει -όπως αφήνει να εννοηθεί- να υποχωρήσει καθώς οι θεσμοί ήδη έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία. Πιστός όπως πάντα στη γραμμή Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που προσυπογράφει τη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «είναι αδιανόητο να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», και ζητά σκληρές αποφάσεις από την Αθήνα εάν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Και οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι φήμες, τα σενάρια και οι αναλύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή στον ξένο Τύπο φιλοξενούνται σε περίοπτες θέσεις από άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζ.Στίγκλιτζ που υποστηρίζει ότι η μη συμφωνία με την Ελλάδα θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τη Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία αλλά και ισορροπία, μέχρι άρθρα που μιλούν για τέλος χρόνου για την Ελλάδα, ανάγκη τελεσιγράφων και προτάσεων «take it or leave it».

Ο Τζ.Στίγκλιτζ μιλά για παιχνίδι ακραίας πολιτικής από την πλευρά της ΕΕ στην Ελλάδα και ζητά επίτευξη συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι κακές εκτιμήσεις και λανθασμένοι χειρισμοί υπήρξαν και στις ΗΠΑ πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 με ό,τι αυτό έφερε. Αναφορά κάνει και στη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, θέμα για το οποίο εκτενή ανάλυση φιλοξενεί και το Bloomberg.

Σε άλλο όμως άρθρο του το Bloomberg μιλά για νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα από την Ευρώπη που πλέον συζητά όλες τις λύσεις εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί. Για «τέλος χρόνου για την Ελλάδα» και για την πεποίθηση του Βερολίνου ότι ήρθε η ώρα για πιο σκληρή στάση με τελεσίγραφα μιλούν οι FT. Την απροθυμία του ΔΝΤ για περαιτέρω υποχωρήσεις τονίζει το CNBC.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024