Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μη αξιόπιστη» για τους θεσμούς η νέα ελληνική πρόταση

«Μη αξιόπιστη» για τους θεσμούς η νέα ελληνική πρόταση

Αρνητικά αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών το νέο κείμενο πρότασης συμφωνίας επτά σελίδων που τους κατέθεσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με διαρροές των δανειστών σε ξένα ΜΜΕ η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, είναι ασαφής και σχεδόν ίδια με την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή «η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Αρνητικά αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών το νέο κείμενο πρότασης συμφωνίας επτά σελίδων που τους κατέθεσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Σύμφωνα με διαρροές των δανειστών σε ξένα ΜΜΕ η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, είναι ασαφής και σχεδόν ίδια με την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Η νέα ελληνική πρόταση έχει αναθεωρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προβλέπει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI η ελληνική πρόταση είναι σχεδόν όμοια με την προηγούμενη, καθώς εμπεριέχει μόνο μικρές αλλαγές. Το Bloomberg, επικαλείται αξιωματούχους που είδαν την ελληνική πρόταση και δήλωσαν πως αυτή δεν είναι «αξιόπιστη», αλλά «ασαφής».

Νωρίτερα ελληνική κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Η πηγή ανέφερες τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

»Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

»Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της. Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες θα υπάρξει το απόγευμα νέα συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Εν συνεχεία αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, στο 0,75% και από 1,5% για το 2016 στο 1,75% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και τη μεταφορά στον ESM των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024