Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Μερκελ: Εργαζόμαστε εντατικά για συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος

Προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα δημιουργούν οι δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ λίγο πριν τη συνάντηση του Τσίπρα-Γιούνκερ, με τις πληροφορίες να θέλουν τους δύο ηγέτες να μιλούν και κατ' ιδίαν μέσα στην ημέρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Γίνονται εντατικές προσπάθειες για να υπάρξει  έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δηλώνει η Μέρκελ. Η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών υπερθεματίζει ο Ολάντ. Απαιτείται ακόμη χρόνος, επιμένει ο Σόιμπλε προσγειώνοντας τις ελπίδες.

Προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα δημιουργούν οι δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις πληροφορίες να θέλουν τους δύο ηγέτες να μιλούν και κατ’ ιδίαν μέσα στην ημέρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Γίνονται εντατικές προσπάθειες των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και των τριών θεσμών για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δηλαδή εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ. Η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών υπερθεματίζει ο Φρανσουά Ολάντ. Απαιτείται ακόμη χρόνος, επιμένει ο Σόιμπλε προσγειώνοντας τις ελπίδες.

Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διεθνείς πιστωτές εργάζονται εντατικά με την Ελλάδα για να επιτευχθεί συμφωνία αυτό το μήνα και να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει δάνεια.

«Όλη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο. Εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτό», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν του τέλους Ιουνίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η καγκελάριος δεν προχωρά μόνη της, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Α.Μέρκελ στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και το κατά πόσον νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο.

«Δεν υπάρχει δική της πορεία. Υπάρχει στενή επαφή της καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου, με τους ευρωπαίους εταίρους, τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η συζήτηση την Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο. Δεν επρόκειτο για λήψη αποφάσεων, αλλά για κοινή αξιολόγηση της κατάστασης. Για την Γερμανία και την Γαλλία είναι σημαντικό οι Θεσμοί να επεξεργαστούν μια κοινή θέση και να συζητήσουν για αυτήν με την ελληνική κυβέρνηση. Δόξα τω Θεώ, τρέχουν αυτές οι συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μεταξύ της κυρίας Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του κ. Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνησης και των Θεσμών και μετά αυτή θα αποτελέσει τη βαση για τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Η καγκελάριος και ο υπουργός Οκκονομικών βρίσκονται σε στενότατη επαφή με πολλούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Σόιμπλε: Υπάρχει ακόμη δρόμος

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, κινούνται οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, που όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι μια πρώτη ματιά στη λίστα μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα προτείνει στους διεθνείς δανειστές της επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα, θα πάρουν ακόμη χρόνο.

Πρόσθεσε δε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για πρόοδο. Ειδικότερα, παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί αφότου είδε τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι επί της ουσίας έχει αλλάξει κάτι αποφασιστικά», τόνισε ο Σόιμπλε από το Βερολίνο.

Αμετακίνητος και σκληρός ο Σόιμπλε ξεκίνησε τον πόλεμο δηλώσεων κατά της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης νωρίτερα, κατηγορώντας σε συνέντευξή του τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές υποσχόμενος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μ.Γιέγκερ, που τόνισε ότι για το Βερολίνο βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα, την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στην υποβολή συγκεκριμένων και λεπτομερών σχεδίων, κωλυσιεργία, που όπως είπε, οδήγησε τους θεσμούς στην κατάρτιση της δικής τους πρότασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024