Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, χρειάζεται ισχυρή συμφωνία

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, χρειάζεται ισχυρή συμφωνία

H κεντρική ευρωτράπεζα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διαβεβαίωσε ο Μ.Ντράγκι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως χρειάζεται «ισχυρή συμφωνία», «βιώσιμη» που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα, ξεκαθάρισε. Κράτησε «κλειστά χαρτιά» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, «που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σχετικά με τις προθέσεις της ευρωτράπεζας για την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε ακόμη εκεί».

H κεντρική ευρωτράπεζα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως, ξεκαθάρισε, χρειάζεται η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας», «βιώσιμης», που θα θα προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία και ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο», είπε ο Ντράγκι.

Αυτά τα κριτήρια μετρούν για την ΕΚΤ, αλλά επίσης και για τους άλλους δύο θεσμούς που διαπραγματεύονται με την Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε.

Υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η όποια συμφωνία θα πρέπει σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να λαμβάνει υπόψη και την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε κράτησε «κλειστά χαρτιά» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Αρκέστηκε μόνο σε αναφορές του στιλ «υπάρχει κοινή βούληση« και «σθεναρή αποφασιστικότητα» για την «επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας». Οι θεσμοί και η κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν η καθεμιά «μια σειρά προτάσεων», επισήμανε ακόμη.

Σχετικά με τις προθέσεις της ευρωτράπεζας σχετικά με την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα δίνουν ως εγγύηση για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε ακόμη εκεί» επαναλαμβάνοντας ότι αναγκαίος όρος για αύξηση του ορίου είναι η ύπαρξη αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Μια εκταμίευση από το πρόγραμμα θα ήταν ένας λόγος να εξετάσουμε μια αύξηση του ορίου στα έντοκα, πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί» είπε.

Αναφορικά με το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA και στα σενάρια περί αύξησής τους, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα εδώ και λίγο καιρό. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε.

Την επόμενη εβδομάδα επανεξέταση του ELA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (ELA) την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων.

Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων -οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου – επανεξετάζεται κάθε φορά που οι εξελίξεις επηρεάζουν την αξία του Δημόσιου Χρέους της χώρας. Επομένως τούτο πρόκειται να πράξει και την επόμενη εβδομάδα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το καθεστώς των εγγυήσεων που διέπει τον μηχανισμό ELA διαφέρει σημαντικά από εκείνο που εφαρμόζεται στην χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ.

Κληθείς να ορίσει τον όρο «ισχυρή συμφωνία» που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «ισχυρή είναι συμφωνία που προάγει την ανάπτυξη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνική σταθερότητα».

Συμπλήρωσε πάντως ότι η όποια συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς θα πρέπει να επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει προαπαιτούμενα (prior actions) για τον σκοπό αυτό.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τα 6,7 δισ. ευρω σε ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι είπε ότι θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος θα τιμήσει την δέσμευση της για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών.

Τέλος ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι θεωρεί την Ελλάδα ως «βιώσιμη» οικονομία εφόσον όμως εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίζεται με συγκρατημένο ρυθμό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αποκτήσει ευρύτερη βάση», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα μέτρα της νομισματικής μας πολιτικής και τη θετική επίδρασή τους στις χρηματοδοτικές συνθήκες, καθώς και από την πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»

» Επιπλέον, το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου αναμένεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, συνεπώς, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Περαιτέρω, η ζήτηση για εξαγωγές από την Ευρωζώνη θα ωφεληθεί από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα τιμών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμεύθηκε και πάλι ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στην υλοποίηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, περιλαμβανομένης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε με έμφαση την ανάγκη «πλήρους εφαρμογής» της νομισματικής πολιτικής για να εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,3% φέτος, υψηλότερα από την εκτίμηση του Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές αναμένονταν να διατηρηθούν αμετάβλητες, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, με την πρόβλεψή της να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος για την ευρωζώνη από το 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%, ωστόσο η αναιμική ανάπτυξη, η αδύναμη κατανάλωση, η χαμηλή πιστωτική επέκταση και η μείωση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος πριν επιστρέψουν σε θετικό έδαφος τον Μάιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024