Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Στο EWG η ελληνική απάντηση για τη συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί

Την απάντηση της Ελλάδας εάν δέχεται ή όχι την πρόταση συμφωνίας του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα ζητήσει αύριο Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα το EuroWorking Group.

Την απάντηση της Ελλάδας εάν δέχεται ή όχι την πρόταση συμφωνίας του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα ζητήσει αύριο Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα το EuroWorking Group.

Στο πλαίσιο του «τελεσιγράφου» που απεύθυναν την παρελθούσα Πέμπτη 28 Μαΐου οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη για συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί αύριο να απαντήσει εάν αποδέχεται την «πολιτική» πρόταση συμφωνίας που συντάσσουν από το πρωί της Τρίτης τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ ή ΕΚΤ και η οποία αναμένεται εντός ολίγων ωρών να βρεθεί στα χέρια της ελληνικής πλευράς.

Ήδη από χθες βρίσκεται στα χέρια των θεσμών το πολυσέλιδο κείμενο με τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι πιστωτές φέρονται να έχουν καταλήξει από την πλευρά τους στους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση. Μετά από την χθεσινή πενταμελή σύσκεψη στο Βερολίνο οι προτάσεις των θεσμών έχουν πλέον λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν έχουν στεγνά τεχνοκρατικό περιεχόμενο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν την πρόταση συμφωνίας που θα εξετασθεί αύριο στο EuroWorking Group ως τελεσίγραφο, ωστόσο εκ των πραγμάτων η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης και πρέπει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει αυτή την πρόταση.

Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως το κείμενο της ελληνικής πρότασης περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης και πως περαιτέρω υποχωρήσεις από αυτές δεν είναι εφικτές.

Κοινοτικές πηγές δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν εάν σε περίπτωση ελληνικής περιπλοκής και αδιεξόδου το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να απασχολήσει την προσεχή Σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη στις 7 και 8 Ιουνίου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024