Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΕΚΤ: Αμετάβλητος στα 80,2 δισ. ευρώ ο ELA

Αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ διατήρησε το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA η ΕΚΤ, ενώ και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη δεν ελήφθη απόφαση για το καθεστώς ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Αν και επισήμως λέγεται ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στη σταθεροποίηση των εκροών καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα, η δεύτερη ανάγνωση δείχνει ότι η ευρωτράπεζα αυξάνει κι άλλο την πίεση για συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών...

Αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ διατήρησε σήμερα Τετάρτη το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το περιθώριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει στα 3 δισ. ευρώ.

Καμία απόφαση δεν ελήφθη για το καθεστώς ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για μεγαλύτερο «κούρεμα» της αξίας τους.

Πηγές της κυβέρνησης σχολίαζαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αύξησε τον ELA γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

Πάντως αναλυτές βλέπουν πίσω από την κίνηση αυτή της κεντρικής ευρωτράπεζας αύξηση της πίεσης προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως προς την Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της. Κι αυτό, γιατί με την απόφαση διατήρησης του ορίου του ELA στα ίδια επίπεδα ουσιαστικά στερεί στην ελληνική κυβέρνηση και την λύση «εκμετάλλευσης» μέσω μεταφοράς στην ΤτΕ ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου, τα οποία διατηρούνται στις εμπορικές τράπεζες. Δηλαδή η ΕΚΤ ουσιαστικά δείχνει στην κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένη να καλύπτει τα «κενά» που δημιουργούνται στις ελληνικές τράπεζες από τις εκροές καταθέσεων φορέων του Δημοσίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024