Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε παγίδα φόρων για ξένους επενδυτές αναδεικνύεται η «Χρυσή Βίζα»

Σε παγίδα για εκατοντάδες επενδυτές ακινήτων αναδεικνύεται ο θεσμός της «Χρυσής Βίζας» που εισήγαγε η προηγουμένη κυβέρνηση και προβλέπει την χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα σε όσους έχουν προχωρήσει σε αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ. Οι πρόσφατες αλλαγές στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν έλαβαν υπόψη την ευνοϊκή ρύθμιση της Golden Visa, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις σε 500 ξένους επενδυτές ακινήτων που επένδυσαν την τελευταία διετία πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να λάβουν πενταετή άδεια παραμονής.

Σε παγίδα για εκατοντάδες επενδυτές ακινήτων αναδεικνύεται ο θεσμός της «Χρυσής Βίζας» που εισήγαγε η προηγουμένη κυβέρνηση και προβλέπει την χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα σε όσους έχουν προχωρήσει σε αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν έλαβαν υπόψη την ευνοϊκή ρύθμιση της Golden Visa, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις σε 500 ξένους επενδυτές ακινήτων που επένδυσαν την τελευταία διετία πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να λάβουν πενταετή άδεια παραμονής.

Η νέα φορολογική νομοθεσία προβλέπει πως οι κάτοικοι εξωτερικού εφόσον έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα έστω και 1 σεντ πραγματικό εισόδημα, π.χ. από τόκους καταθέσεων, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αυτομάτως εάν διαθέτουν σπίτια στην Ελλάδα ή Ι.Χ. καλούνται να καταβάλουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων, ακόμη και εάν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Εστία, πλήθος επενδυτών που κατέθεσαν τραπεζικά εμβάσματα άνω των 250.000 ευρώ για να λάβουν την «Χρυσή Βίζα» (πολλές περιπτώσεις αφορούν και υπηκόους τρίτων χωρών που ζούσαν ήδη στην Ελλάδα) και οι οποίοι βρέθηκαν λόγω των εμβασμάτων αυτών να έχουν τόκους καταθέσεων λίγων ευρώ εγκλωβίστηκαν στην φοροπαγίδα των τεκμηρίων και καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και φόρο πολυτέλειας.

Φορολογικοί σύμβουλοι έχουν ήδη απευθυνθεί για το θέμα στη διοίκηση του Enterprise Greece, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση της «Χρυσής Βίζας» ζητώντας τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας να δουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα και να επέμβουν νομοθετικά.

Ο φορολογικός σύμβουλος Νίκος Σιακαντάρης μιλώντας στο in.gr ανάφερε πως πολλοί επενδυτές από τρίτες χώρες και ειδικά από την Κίνα που θέλησαν να αποκτήσουν ακίνητα, αλλά και άδεια παραμονής στην Ελλάδα, έχουν βρεθεί πλέον σε μια ιδιότυπη φορολογική ομηρία, καθώς καλούνται σε ετήσια βάση να πληρώνουν φόρους που δεν είχαν υπολογίσει όταν συνέτασσαν το αρχικό επενδυτικό τους πλάνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024