Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Σταθάκης: Προοδευτική, όχι ενιαία  φορολόγηση

Γ.Σταθάκης: Προοδευτική, όχι ενιαία φορολόγηση

«Υπέρ της προοδευτικής φορολογίας είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε κάθε πολιτισμένο κράτος» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση στο συνέδριο του Economist σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι δεν τάσσεται η κυβέρνηση υπέρ του «flat tax».

«Υπέρ της προοδευτικής φορολογίας είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε κάθε πολιτισμένο κράτος» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση στο συνέδριο του Economist σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι δεν τάσσεται η κυβέρνηση υπέρ του «flat tax».

Σε ερώτηση για τη ναυπηγική δραστηριότητα όπως, είπε ο υπουργός, εδώ και μια εικοσαετία εμφανίζει αρνητική πορεία.

«Όμως μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη βιομηχανία. Να επηρεάσουμε την τάση φυγής των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία της ανατολής. Πρέπει να δούμε ιδέες αναστροφής της τάσης ώστε ακόμη κι αν η ναυπήγηση γίνεται στο εξωτερικό, σημαντικό κομμάτι εργασιών της να γίνεται εδώ» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τις χρήσεις γης ο υπουργός είπε ότι το κτηματολόγιο ολοκληρώθηκε αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις εξαιρώντας το αρχαιολογικό κομμάτι συν το ότι το 1/3 της Ελληνικής γης προστατεύεται από τη συνθήκη natura.

«Εγώ στην πατρίδα μου τα Χανιά ξέρω ότι για να χτίσω το σπίτι μου θα πρέπει να περιμένω δύο χρόνια μιας και πρέπει να ελεγχθεί το οικόπεδο από την αρχαιολογία. Στο Τέξας βέβαια παίρνεις σε μια μέρα άδεια. Εδώ υπάρχουν άλλα δεδομένα, δεν πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε ή να μη σεβαστούμε τις περιοχές natura;» κατέληξε ο υπουργός.

Τα παλαιά έργα του ΕΣΠΑ

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο στο νέο ΕΣΠΑ.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στο μεταξύ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός για αυτό το θέμα θα έχει σειρά συναντήσεων τη Δευτέρα με στελέχη της ΕΤΕπ.

Στο συνέδριο ο κ. Σταθάκη ανέφερε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα με έναν στους δύο να είναι απόφοιτος ΑΕΙ δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας (αγροδιατροφικός τομέας, κλπ).

Υπενθύμισε ότι υπήρξε μια συμφωνία για να προσανατολιστούν οι πόροι της EBRD σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτέθηκε στην πολιτική της ΕΕ, καθώς το κεντρικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές λιτότητας.

Όπως είπε, «οι εξελίξεις των αδύναμων οικονομιών επηρεάζουν την οικονομία και των πιο ισχυρών οικονομιών. Δεκάδες μελέτες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Υπάρχει μια αποδοχή ότι από την πολιτική σταθεροποίησης να πάμε στη στήριξη της ανάπτυξης. Υπάρχει μια μετατόπιση από πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές στήριξης ανάπτυξης. Η ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών υπάρχουν όμως παράλληλα με τα δομικά προβλήματα, π.χ. το θέμα του τραπεζικού συστήματος».

Ακόμη, ανέφερε ότι, παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει υπαρκτό, διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών για να παίξουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση. «Ο τρόπος και οι λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα παραμένει προβληματικός» είπε ο υπουργός.

Πέρα από το τραπεζικό σύστημα υπάρχει και η πρόκληση για δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συνέχισε ο ίδιος και εξήγησε ότι η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και αυτό τον καιρό ολοκληρώνονται οι δράσεις.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αυτές. Ένα μέρος των έργων του 2015 θα ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου ευρωπαϊκού δανεισμού, ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι πολλοί θεωρούσαν ότι θα έφεραν τη λύση και βλέπουμε ότι τα έσοδα που παρήχθησαν με αυτό τον τρόπο ήταν κάτι παραπάνω από περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, και στο μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι 5-6 δισ. ευρώ όταν οι επενδύσεις το 2007 ήταν 30 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

«Η στρατηγική αυτή απέτυχε» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε ότι «το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών και ενέργειας θα έφερναν αύξηση τιμών και περιορισμό στην πρόσβαση εάν γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Όμως, ακολουθεί η κυβέρνηση διαφορετική προοπτική με συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσουν και σε μείωση τιμών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024