Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση ESM για συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ προτείνει ο Βαρουφάκης

Παρέμβαση ESM για συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ προτείνει ο Βαρουφάκης

Να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τα ομόλογα 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, είναι η πρόταση του Γ.Βαρουφάκη ώστε να εξασφαλιστεί συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Τα ομόλογα που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον» είπε. Ακόμη εξήγησε γιατί η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ (κέρδη του ευρωσύστηματος από ελληνικά ομόλογα) αποδεικνύεται τελικά δύσκολη.

Να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και στην συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, είναι η πρόταση του Γ.Βαρουφάκη ώστε να μπορέσει η χώρα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον είπε ο υπουργός στη Βουλή. Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ότι ο λόγος που η Ελλάδα μένει έξω από το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, από το οποίο ωφελούνται πολύ οι υπόλοιπες χώρες, είναι «οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012».

Ακόμη εξήγησε γιατί η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ (από τα κέρδη του ευρωσύστηματος από τα ελληνικά ομόλογα) αποδεικνύεται τελικά εξαιρετικά δύσκολη.

«Tο 1,9 δισ. νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Είναι το πιο δύσκολο» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγώντας πως έχουν αποδοθεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς και «θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι νέο δάνειο».

Τι πρέπει να γίνει για συμμετοχή στο QE

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Βαρουφάκης ως πιθανή λύση πρότεινε να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM ) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

«Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap, swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση» σημείωσε.

«Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε (ομόλογα εις το διηνεκές, έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ για το θέμα της εξαίρεσης της Ελλάδας από την ποσοτική χαλάρωση, εξήγησε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει «γιατί υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ, που λέει ότι δεν συμμετέχει όποια χώρα τα ομόλογα της οποίας σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν συμμετείχαμε, γιατί αυτό θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις αγορές».

«Πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον» ομόλογα της ΕΚΤ

Στο ζήτημα του χρέους και των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών και στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Μάλιστα η αναφορά του υπουργού ότι η αποπληρωμή ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να πάει στο μέλλον, με τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) προκάλεσε σύγχυση με τίτλους όπως «ο Βαρουφάκης ζητά να μην πληρωθούν ομόλογα της ΕΚΤ» να κάνουν την εμφάνισή τους προκαλώντας την οργή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ακριβής αναφορά του υπουργού στο θέμα, από το βήμα του Economist, ήταν: «[…] Αυτό όμως σημαίνει ότι αν το κάνουμε σωστά κι έχουμε ένα συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο, το 2020 το χρέος θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ήταν ο στόχος.»

» Ο λόγος είναι ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος κυρίες και κύριοι. Και, κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή όλοι μας και δημοσίως να λέμε αυτό που λέμε ιδιωτικά. Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί, να το πω απλά, να το πω μ’ έναν ευφημισμό αν θέλετε.»

» Να σας δώσω ένα παράδειγμα, δε μιλάω για κούρεμα. Το κούρεμα είναι κακή λέξη, το έχουμε ξεχάσει. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και το 2012 δεν τ’ ονομάσαμε ‘κούρεμα’, τ’ ονομάσαμε “private sector involvement”.»

» Στην Ευρώπη είμαστε καταπληκτικοί στο να παράγουμε ευφημισμούς. Λίγες περισσότερες επενδύσεις θα ήταν πιο χρήσιμο να παράγουμε.»

» Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ιούλιο – Αύγουστο θα κληθεί το Υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιον τρόπο, για ν’ αποπληρώσει τα ομόλογα από το SMP πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει ο κ. Τρισέ αν θυμάστε το 2010-11 τα οποία τα κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.»

» Το εναπομείναν αυτό ποσό των ομολόγων είναι γύρω στα 27 δισ., τα οποία θα πρέπει ν’ αποπληρώνονται τους επόμενους μήνες, χρόνια, πάρα πολύ σύντομα. Αυτά τα ομόλογα είναι πάρα πολύ απλό, θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και στους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.»

» Βέβαια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει τη μεγάλη αγωνία του πώς να συνεχίσει την προσωπική χαλάρωση απέναντι σε μια Bundesbank η οποία είναι ιδιαίτερα και εχθρική. Γι’ αυτό η οποιαδήποτε συζήτηση κουρέματος αυτών των ομολόγων μας των 27 δις, αποτελεί κόκκινο πανί και πάρα πολύ σωστά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπάρχουν όμως τρόποι.»

» Μπορεί να διαμεσολαβήσει ο ESM, μπορεί για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει ότι θα εκδώσει ένα ομόλογο μακράς διάρκειας το οποίο θα το ανταλλάξει, θα το καταθέσει στον ESM, o ESM το ποσό αυτό των 27 δισ. θα το μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαγράψει αυτό το χρέος, θα σκιστούν αυτά τα ομόλογα και έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο θα έχει πάει στο μέλλον η αποπληρωμή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε μάλιστα να ενταχθεί και η Ελλάδα στο σύστημα, στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, στον οποίο δε συμμετέχουμε όχι μόνο επειδή δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, αλλά βασικά λόγω αυτών των ομολόγων.»

» Γιατί όσο υπάρχουν αυτά τα ομόλογα, δεν πληρούμε τους κανόνες συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, γιατί ο κανόνας έχει γραφτεί κάπως φωτογραφικά για μας, ότι μια χώρα της οποίας πάνω από το 33% των υφιστάμενων ομολόγων διακρατώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δε συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση.»

» Οπότε αμέσως κερδίζεις δυο πράγματα: Πρώτον, δε χρειάζεται να κάνεις αποπληρωμές για το επόμενο διάστημα και τώρα συμμετέχεις σε ποσοτική χαλάρωση, που σου δίνει τη δυνατότητα να βγεις στις αγορές πολύ πιο γρήγορα.»

» Υπάρχουν και κάποια άλλα swaps, έξυπνα swaps που μπορούν να γίνουν, έτσι ώστε οι αποπληρωμές του δανείου του EFSF στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ’22, ’23, ’24, να εξομαλυνθούν, να σπρωχθούν προς το τέλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Καπέλο υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Έχω άγχος για τη Φιορεντίνα…»

Ο Φάμπιο Καπέλο αναφέρθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα και δήλωσε πως έχει άγχος για τους «βιόλα», οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να υποτιμήσουν τους «ερυθρόλευκους»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024