Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη 1,8% στην ΕΕ και 1,5% στην ευρωζώνη το 2015

Ανάπτυξη 1,8% στην ΕΕ και 1,5% στην ευρωζώνη το 2015

Στις θετικές επιπτώσεις που έχουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη, το φθηνότερο ευρώ και οι υποστηρικτικές οικονομικές πολιτικές στην ΕΕ στην τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρώπης αναφέρονται οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

Στις θετικές επιπτώσεις που έχουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη, το φθηνότερο ευρώ και οι υποστηρικτικές οικονομικές πολιτικές στην ΕΕ στην τόνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρώπης αναφέρονται οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά χαμηλές, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σταθερή, το ευρώ εξακολουθεί να υποτιμάται και οι οικονομικές πολιτικές στην ΕΕ είναι υποστηρικτικές», υπογραμμίζει η Επιτροπή, σημειώνοντας ταυτόχρονα οτι στον νομισματικό τομέα η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας στη μείωση των επιτοκίων και σε προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω η Επιτροπή εκτιμά οτι το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% στην ΕΕ και κατά 1,5% στην ευρωζώνη, δηλαδή 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προβλέψεις πριν από τρεις μήνες. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% στην ΕΕ και 1,9% στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με τους άλλους οικονομικούς δείκτες η Επιτροπή αναφέρει πως ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω των συνεπειών της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή θα πρέπει, ωστόσο, να αρχίσουν να αυξάνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ακόμα περισσότερο το 2016. Ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,1 % φέτος σε 1,5 % το 2016. Σε οτι αφορά την ανεργία, αν και σε καθοδική πορεία, παραμένει υψηλή. Η ανεργία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί φέτος σε 9,6% και 11,0% αντίστοιχα.Το 2016, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,2% στην ΕΕ και στο 10,5% στην ευρωζωνη.

Σε οτι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές στην ΕΕ και την ευρωζώνη εξακολουθούν να βελτιώνονται. Ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί από 2,9% το 2014 σε 2,5 % φέτος και 2,0 % το επόμενο έτος. Στην Ευρωζώνη, προβλέπεται να μειωθεί από 2,4% το 2014 σε 2,0% το 2015 και σε 1,7% το 2016. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη θεωρείται ότι έφθασε στη μέγιστη τιμή το 2014 και προβλέπεται να μειωθεί κατά το τρέχον και το επόμενο έτος στο 88,0 % στην ΕΕ και στο 94,0 % στην ευρωζώνη το 2016.

Καταλήγοντας η Επιτροπή αναφέρει οτι «ο βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές προοπτικές, εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά συνολικά οι κίνδυνοι για το μέλλον φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι». Η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αν οι ευνοϊκές εξελίξεις συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή αν αποδειχθούν ισχυρότερες από τις προβλεπόμενες, αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας ταυτοχρόνως οτι η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι «απογοητευτική» αν αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ή αν ασκηθούν πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, με αφορμή τις σημερινές προβλέψεις δήλωσε: «Η ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης ενισχύεται. Παρόλο που η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της προσέγγισης τριών προτεραιοτήτων που υιοθετήθηκε σε επίπεδο ΕΕ – διαρθρωτικές επενδύσεις, ενίσχυση των επενδύσεων και προαγωγή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας – με παράλληλη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα. Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις που θα παρουσιαστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαΐου θα αποτελέσουν ένα επιπλέον σημαντικό βήμα ώστε η προσέγγιση αυτή να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.»

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία απολαμβάνει την λαμπρότερή της άνοιξη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η ανάκαμψη στηρίζεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από μέτρα πολιτικής που αρχίζουν να αποδίδουν. Χρειάζεται όμως να γίνουν ακόμη πολλά για να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη είναι κάτι περισσότερο από ένα συγκυριακό φαινόμενο. Η προώθηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη μιας βιώσιμης απασχόλησης και ανάπτυξης που τόσο χρειάζεται η Ευρώπη.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024