Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Δεν συνιστά χρεοκοπία η μη αποπληρωμή δόσης προς ΕΚΤ, ΔΝΤ

Reuters: Δεν συνιστά χρεοκοπία η μη αποπληρωμή δόσης προς ΕΚΤ, ΔΝΤ

Οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης δεν θα κηρύξουν πτωχευμένη την Ελλάδα, αν χάσει την αποπληρωμή μιας δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά σε ανάλυσή του Reuters, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σταματούσε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης δεν θα κηρύξουν πτωχευμένη την Ελλάδα,
αν χάσει την αποπληρωμή μιας δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά σε ανάλυσή του Reuters,
προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σταματούσε τη χρηματοδότηση
των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάιο και σχεδόν 7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, ενέργεια χωρίς προηγούμενο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor’s, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέσει στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

Μια τέτοια κίνηση είναι πολύ κρίιμη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχτεί χρεόγραφα που εκδόθηκαν από κυβέρνηση σε χρεοκοπία.

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας, καθώς πρόκειται για ‘επίσημο’ τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

Ο Εντ Πάρκερ του Fitch’s και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.

Όσο για τον οίκο Moody’s, ενώ συμφωνεί όσον αφορά στη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία, γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν επίσης ελάχιστο τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές, εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy’s, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024