Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Stop» στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ με επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών

«Stop» στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ με επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών

Μέτρα για αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο του Brussels Group με την ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να βρίσκει κοινό έδαφος στο θέμα αυτό με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Η εκτιμώμενη διαφυγή εσόδων από ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τις διεξόδους φοροδιαφυγής μέσω ευρύτερης χρήσης των πιστωτικών καρτών, καθιστώντας υποχρεωτικές τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς από την δράση αυτή αναμένονται 200 εκατ. ευρώ έως 266 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

Μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) στο Παρίσι με την ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να βρίσκει κοινό έδαφος στο θέμα αυτό με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Η εκτιμώμενη διαφυγή εσόδων από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τις διεξόδους φοροδιαφυγής μέσω της ευρύτερης χρήσης των πιστωτικών καρτών, καθιστώντας υποχρεωτικές τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Στη βάση αυτή νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα προβλέπει ότι η πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

Με τις νέες διατάξεις δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική, ενώ σε επόμενη φάση στις πληρωμές θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην αξία του προϊόντος και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με άμεση δέσμευση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατατεθεί προτάσεις για ριζική μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ και υποχρεωτική διεξαγωγή των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές αξίας άνω των 150 ευρώ.

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς από την δράση αυτή αναμένονται 200 εκατ. ευρώ έως 266 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

Όπως είχε αποκαλύψει το in.gr ήδη από τις 3 Απριλίου τα στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αποτιμούν θετικά τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Αρχικά η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2015, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για να μπορέσει να υπολογίσει το υπουργείο τα μελλοντικά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Εάν τα αποτελέσματα της «άσκησης» είναι υποστηρικτικά η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση POS σε όλους τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς τομείς, π.χ. από περίπτερα μέχρι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Ο σκοπός είναι να γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεωτικά μέσω POS , ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024