Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ως τώρα πρόοδο στις συζητήσεις

Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ως τώρα πρόοδο στις συζητήσεις

Εντατικοποίηση των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών ζητά η Κομισιόν εν όψει του Eurogroup, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, όπως λέει, επαναφέροντας εμμέσως το ορόσημο της 24ης Απριλίου. «Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής» ξεκαθάρισε πάντως ο εκπρόσωπος Μ.Σχοινάς, που αν και επιβεβαιώνει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία συνεδρίασης του Brussels Group.

Εντατικοποίηση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και θεσμών ζητά η Κομισιόν εν όψει του Eurogroup, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, όπως σημειώνει, επαναφέροντας εμμέσως το ορόσημο της 24ης Απριλίου.

«Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής» ξεκαθάρισε πάντως ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε πιο ήπιους τόνους. Αυτό σε συνδυασμό με το δημοσίευμα του Reuters που θέλει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκνευρισμένο να δηλώνει ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, ωθεί πολλούς να μιλήσουν για πολύ δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που με τους χειρισμούς της χάνει και τους λίγους συμμάχους που είχε.

Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν μέχρι το επόμενο Εurogroup που θα γίνει στην Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση, σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε την απόφαση της 20ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα αξιολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Eurogroup. Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η δουλειά, διότι, για να υπάρξει αποτίμηση σε πολιτικό επίπεδο στη Ρίγα, θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αν και επιβεβαιώνει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία συνεδρίασης του Brussels Group, παρά το γεγονός ότι πηγές από Αθήνα και Βρυξέλλες έλεγαν ότι η Ομάδα Βρυξελλών πιάνει δουλειά το Σάββατο.

Άλλωστε ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα βασικά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ελπίδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι συναντήσεις θα φέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες.

Νωρίτερα, από την ελληνική πλευρά υπήρξε η πληροφορία ότι ξεκινούν και πάλι από το προσεχές Σάββατο οι συνεδριάσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λετονία το άτυπο Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωναν, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, πως διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη άρχισαν εκ νέου στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε δύο βασικές θεματικές ενότητες: τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.

Από ελληνικής πλευράς, στο Brussels Group θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024