Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Δεν θα ήταν κάτι εύκολο για την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το Grexit

ΔΝΤ: Δεν θα ήταν κάτι εύκολο για την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το Grexit

Ενδεχόμενο ελληνικής κρίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολ.Μπλανσάρ, τονίζοντας ότι τέτοια κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές. Δηλώνοντας ότι «θέλουμε πραγματικά» οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο Grexit θα ήταν «ιδιαίτερα δαπανηρό και πολύ οδυνηρό για την Ελλάδα», ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη βρίσκεται μεν σε καλύτερη θέση για να το αντιμετωπίσει, αλλά «δεν θα ήταν κάτι εύκολο».

Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δηλώνοντας ότι «θέλουμε πραγματικά» οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο Grexit θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό και πολύ οδυνηρό για την Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη βρίσκεται μεν σε καλύτερη θέση για να το αντιμετωπίσει, αλλά «δεν θα ήταν κάτι εύκολο».

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου στην Ουάσινγκτον ο Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

«Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν» (σε μια συμφωνία), είπε, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ενιαίο νόμισμα τότε η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Πιο σίγουρος για τις συνέπειες του Grexit για την ίδια την Ελλάδα, ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα».

«Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει», συνέχισε.

«Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε», επισήμανε.

Ο Μπλανσάρ τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, «όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».

Για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ «θεωρεί πως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί».

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, στη δημοσιότητα προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 2,5% το 2015 και 3,7% το 2016.

Για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2015 και στο 3,8% το 2016, προειδοποιώντας ωστόσο για μια σειρά από αβεβαιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τη ζώνη του ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024