Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία μπορεί να δώσει άμεσα προκαταβολές για τον αγωγό αερίου

Η Ρωσία μπορεί να δώσει άμεσα προκαταβολές για τον αγωγό αερίου

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να λειτουργεί από τις αρχές του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η ρωσική πλευρά μπορεί πληρώσει το αμέσως προσεχές διάστημα στην Αθήνα προκαταβολές.

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να λειτουργεί από τις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία μπορεί πληρώσει το αμέσως προσεχές διάστημα στην Ελλάδα προκαταβολές ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ο κ. Πούτιν είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επέκταση του Turkish Stream προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι είναι θέμα εβδομάδων.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης ότι η συμφωνία είναι αμιγώς διμερής και δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε έτοιμοι, είπε ο Βλ.Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πούτιν «απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού» σημείωναν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Ρωσία, επίσης, διά του προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Κοινές εταιρείες για τα αγροτικά προϊόντα

Στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα και η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή -σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι- και αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.

Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024