Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα προβλήματα στην ρευστότητα επηρεάζουν και τα προγράμματα της ΕΤΕπ

Τα προβλήματα στην ρευστότητα επηρεάζουν και τα προγράμματα της ΕΤΕπ

Στην διευκρίνιση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έχει παγώσει κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προχώρησαν μιλώντας στο in.gr κύκλοι της τράπεζας. Σημειώνεται πως ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε με ερώτηση του στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωση ή διάψευση της πληροφορίας ότι η ΕΤΕπ εδώ και ένα μήνα περίπου έχει παγώσει κάθε νέα δανειοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ελλάδα.

Στην διευκρίνιση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έχει παγώσει κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προχώρησαν μιλώντας στο in.gr κύκλοι της τράπεζας.

Σημειώνεται πως ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε με ερώτηση του στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωση ή διάψευση της πληροφορίας ότι η ΕΤΕπ εδώ και ένα μήνα περίπου έχει παγώσει κάθε νέα δανειοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ελλάδα, «διότι η γραφειοκρατία της τράπεζας προβάλλει προσκόμματα επικαλούμενη τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών, την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Στη σχετική ερώτηση αναφέρεται πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και του προβλήματος ρευστότητας της πραγματικότητας οικονομίας, είχαν καταλήξει με την ΕΤΕπ σε δύο συμφωνίες οι οποίες εξασφάλιζαν δάνεια για τις ελληνικές ΜΜΕ ύψους 1,44 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους 2015.

Όπως σημειώνει, τα 440 εκατ. ευρώ εξ αυτών δόθηκαν ήδη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών και με εγγύηση του υπουργείου Οικονομικών. Το 1 δισ. ευρώ αφορά σε συμφωνία βάσει της οποίας η ΕΤΕπ θα συνεισέφερε 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα συνέβαλε με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, που θα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση (collateral).

«Για το σκοπό αυτό είχε συσταθεί ειδικό ταμείο και το πρόγραμμα, παρά τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που είχαν προβληθεί από την πλευρά της ΕΤΕπ, προχωρούσε, απαλύνοντας σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών ΜΜΕ», τονίζει σχετικά ο κ. Χατζηδάκης.

Πάντως, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ξεκαθάρισαν στο in.gr πως «η ΕΤΕπ δεν έχει παγώσει κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και ότι «σήμερα υπάρχουν κεφάλαια προς απορρόφηση από τις ελληνικές τράπεζες που απλά δεν απορροφούνται από αυτές».

Σημειώνεται πως η «απροθυμία» των τραπεζών να παράσχουν χρηματοδότηση στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετίζεται κυρίως με τη διαχείριση των ιδιαιτέρως πιεσμένων αυτή την περίοδο επιπέδων ρευστότητας τους, λόγω της φυγής καταθέσεων , της αύξησης της εξάρτησής τους από τον ELA και της διοχέτευσης ρευστότητας σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024