Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μοσκοβισί δεν αποκλείει Grexit - Διαφωνούν οι Financial Times

Ο Μοσκοβισί δεν αποκλείει Grexit – Διαφωνούν οι Financial Times

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ανέφερε πως το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει με κάθε κόστος. Πάντως, στο σημερινό βασικό άρθρο των Financial Times αναπτύσσεται μια ολόκληρη επιχειρηματολογία σχετικά με το πόσο λανθασμένη θα ήταν η απόφαση για αποχώρηση της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις Ελλάδας- πιστωτών και στην οργισμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μην συνεργάζεται με τους θεσμούς, αποτυπώνει σημερινή δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ζώνη του ευρώ δεν θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε πως το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Χρηματοοικονομικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Καθήκον μας όμως, δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε», δήλωσε.

Αν και ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ζημίες, ωστόσο ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Προειδοποιούν οι FT

Σημειώνεται πως στο σημερινό βασικό άρθρο των Financial Times αναπτύσσεται μια ολόκληρη επιχειρηματολογία σχετικά με το πόσο λανθασμένη θα ήταν η απόφαση για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, η οποία μάλιστα συγκρίνεται με στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το παλιό μάρκο.

Οι Financial Times ξεκαθαρίζουν πως η έξοδος από ένα ενιαίο νόμισμα οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι αγορές. Όσον αφορά στην Ελλάδα σημειώνουν πως αντί για την εγκαινίαση μιας νέας εξαγωγικής οικονομίας, το Grexit θα παρέτεινε την εποχή της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Αλλά ειδικά για τις επιπτώσεις στην ΕΕ και την «ευρωπαϊκή άγνοια» η εφημερίδα σημειώνει τα εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 98% μιας μεγάλης οικονομίας μπορεί να προστατευτεί από την αποτυχία μιας μικρής. Ορισμένοι μάλιστα θα καλωσόριζαν την έξοδο ενός μόνιμου ταραχοποιού. Αλλά μια τέτοια εκτίμηση ξεχνά την ουσία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα».

Δίνοντας πρόσθετη έμφαση οι FT αναφέρουν: «Το σχέδιο της Ενωμένης Ευρώπης θα υπέφερε από το πιο μεγάλο πισωγύρισμα από τη δεκαετία του 1950. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η Ελλάδα ή πόσο ενοχλητικοί είναι οι ηγέτες της, είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024