Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Για την επέκταση του ELA αποφασίζει η ΕΚΤ

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να εξετάσει εάν υπάρχει ανάγκη επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κρίνονται σημαντικές σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά «δίδυμες» λύσεις στο ζήτημα της ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση των διαθεσίμων της κεντρικής διοίκησης επιδρά πλέον και στο τραπεζικό σύστημα.

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το εάν υπάρχει ανάγκη ή όχι επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κρίνονται σημαντικές σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά «δίδυμες» λύσεις στο ζήτημα της ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση των διαθεσίμων της κεντρικής διοίκησης επιδρά πλέον και στο τραπεζικό σύστημα.

Αν και οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων έχουν περιορισθεί από τις αρχές Μαρτίου και συνολικά ανέρχονται στο ένα δισ. ευρώ, ωστόσο διαφαίνεται πως θα αυξηθούν εκ νέου, λόγω της ανάγκης του Δημοσίου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που σήμερα ευρίσκονται στις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω repos και εντόκων γραμματίων.

Αν και ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και πολλές διοικήσεις φορέων και οργανισμών δεν συναινούν στην «οικειοθελή» τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων, είναι ξεκάθαρο πως αυτή θα επιδεινώσει το απόθεμα καταθέσεων των τραπεζών που σήμερα κινείται χαμηλότερα των 138 δισ. ευρώ, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβερνήσεως που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιανουάριος) ανέρχονται σε 12,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως ενδεχόμενη – πολιτική- απόφαση για επέκταση και του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απαιτούσε σημαντική αύξηση του ELA.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024