Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αρχισε η διαπραγμάτευση στο Brussels Group

Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών. Στις επαφές εκτός από το ελληνικό κλιμάκιο μετέχουν στελέχη από Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και τον ESM/EFSM. Η σύνθεση αυτή παίρνει την κωδική ονομασία Brussels Group. Αύριο, Πέμπτη, έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά χαμηλόβαθμα κλιμάκια. Η Κομισιόν απευθύνει έκκληση για ήρεμο κλίμα στις διαπραγματεύσεις.

Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει και το Μαξίμου και οι θεσμοί αύριο, Πέμπτη, φτάνουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια και από τους τρεις θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις επαφές στις Βρυξέλλες εκτός από το ελληνικό κλιμάκιο μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM/EFSM. Η σύνθεση αυτή παίρνει την κωδική ονομασία Brussels Group.

«Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν στοχευμένα στοιχεία» ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Το κυρίως πεδίο της διαπραγμάτευσης θα είναι οι Βρυξέλλες, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει οι επισκέψεις των μελών του τεχνικού κλιμακίου να θυμίζει τους ελέγχους της τρόικας κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κλιμάκια που θα επισκέπτονται την Αθήνα θα είναι χαμηλόβαθμα και οι επαφές τους θα γίνονται με ομοιόβαθμους τους.

Τα χαμηλόβαθμα αυτά στελέχη δεν θα επισκέπτονται υπουργεία, αλλά θα βρεθεί ένας χώρος όπου θα τους αποστέλλονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» (επιτόπια ανταλλαγή στοιχείων) για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος θα πλαισιώνεται από την Έλενα Παναρίτη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων θα βρεθούν αρχικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Κομισιόν: Ζητεί ήρεμο κλίμα

Εξάλλου, την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η σημερινή έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Είπε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωπος της Κομισιόν θα είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο Ράσμους Ρίφερ (ο οποίος αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ) και το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο Ρίσι Γκογιάλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024