Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν πειράζει κανείς νερό και ενέργεια, λέει ο Φλαμπουράρης για ιδιωτικοποιήσεις

Δεν πειράζει κανείς νερό και ενέργεια, λέει ο Φλαμπουράρης για ιδιωτικοποιήσεις

Κατηγορηματικά απέρριψε να περάσουν σε χέρια ιδιωτών το νερό και η ενέργεια ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης. Όπως είπε, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ «δεν τα πειράζει κανείς», η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα επανεξεταστεί, ενώ ανοιχτό άφησε το θέμα για τις Σκουριές. Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε και στο θέμα των τραπεζών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή των διοικήσεων.

Κατηγορηματικά απέρριψε να περάσουν σε χέρια ιδιωτών το νερό και η ενέργεια ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης. Όπως είπε, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ «δεν τα πειράζει κανείς», η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα επανεξεταστεί, ενώ ανοιχτό άφησε το θέμα για τις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το στοίχημα για εμάς δεν είναι να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά να τις αντικαταστήσουμε με πιο ουσιαστικές δραστηριότητες ώστε να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το Δημόσιο μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του, διευκρίνισε.

Ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε και στο θέμα των τραπεζών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή των διοικήσεων. «Είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες με μια διοίκηση υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη» είπε.

Όχι σε ιδιώτες νερό και ενέργεια

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως το νερό και την ενέργεια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, δεν τα πειράζει κανείς. «Ευτυχώς την προλάβαμε την ενέργεια» πριν ιδιωτικοποιηθεί.

Επιπλέον λόγος για αυτό είναι, όπως εξήγησε, ότι «δεν μπορούν να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα. Αν π.χ. η ΔΕΗ δεν παραμείνει στο Δημόσιο, και πάει σε ιδιωτικά χέρια η ενέργεια που παίζει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης» η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. «Αν δεν είναι στα χέρια του Δημοσίου, ώστε να κατευθύνει τις αναπτυξιακές λειτουργίες, και είναι σε ιδιωτικά χέρια που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Ο κ. Φλαμπουράρης, δεσμεύτηκε για επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων και των επιχειρήσεων, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα των 14 αεροδρομίων της χώρας, ενώ υποσχέθηκε αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας το ξεπούλημα τους.

«Πρώτον, είπαμε ότι γι’ αυτές που ολοκληρώθηκαν και μόνο, όπως ο ΟΤΕ, δεν διεκδικούμε τη επαναδημοσιοποίησή τους σε αυτή τη φάση, αν σε 10 χρόνια έχουμε τη δυνατότητα -νομική και οικονομική- να τις παρουμε πίσω, το βλέπουμε. Δεύτερον, οι συμβάσεις που προκηρύχθηκαν τα έργα, αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, όπως τα 14 αεροδρόμια, ο νόμος μας δίνει μεγάλα περιθώρια να επανεξετάσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές. Να βρούμε το τρόπο αυτά τα αεροδρόμια να αρχίσουν να λειτουργούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού κλπ. Τρίτον, τα 200- 300 εκατ. δημόσιου χώρου, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου και δεν μας υποχρεώνει κανείς να τα πουλήσουμε. Εμείς θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε, κάτι που θα αποφέρει μεγαλύτερο όφελος στην ελληνική οικονομία. Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπουλημά τους» είπε συγκεκριμένα.

Αναφερθείς στην επένδυση στις Σκουριές είπε «εξετάσαμε τη νομιμότητα της επένδυσης και ανακαλύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αδειοδότηση, την αρχιτεκτονική και την ηλεκτρομηχανική».

«Οι άδειες επανεξετάζονται για να δούμε αν μπορούν να γίνουν νόμιμες. Καταλαβαίνω τους εργαζόμενους αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τρανταχτές παρανομίες. Αν αποκατασταθούν τα πάντα θα δούμε πώς θα προχωρήσει η ιστορία» πρόσθεσε.

Θα αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών

Για τις τράπεζες, ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή των διοικήσεων. Στις τράπεζες την πλειοψηφία των μετοχών, πλην της Eurobank, την έχει το Δημόσιο, σημείωσε.

«Υπάρχει μια εμπλοκή σε σχέση με την ΕΚΤ για την αλλαγή των διοικήσεων. Εμείς έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις τους και να αλλάξουμε τις διοικήσεις. Ετσι και αλλιώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή τους γιατί οι τράπεζες είναι ο μοχλός της ανάπτυξης. Είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες με μια διοίκηση υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μπορεί η Ευρώπη να ζει άλλο έτσι, με πολίτες χωρίς φως, θέρμανση, να ψάχνουν τα σκουπίδια. Αυτό θα ανατραπεί. Έτυχε σε μας να είμαστε οι πρώτοι, θα έρθουν κι άλλοι. Και θα προλάβουμε και θα μείνουμε για πολλά χρόνια, διότι έχουμε το λαό με το μέρος μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024