Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Απορρίπτει αίτημα για παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης

Βερολίνο: Απορρίπτει αίτημα για παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης

Κάθε παράταση της δανειακής συμφωνίας δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε. Πάντως φρένο στο διαχωρισμό δανειακής σύμβασης και προγράμματος βάζει με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η Κομισιόν. Το μόνο θετικό μήνυμα από το Βερολίνο η δήλωση του Ζ.Γκάμπριελ ότι το αίτημα για παράταση αποτελεί θετικό βήμα δείχνοντας ουσιαστική διάθεση από την πλευρά της Αθήνας για διαπραγμάτευση.

Κάθε παράταση της δανειακής συμφωνίας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση, από την πλευρά της Αθήνας, των προβλεπόμενων στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Πάντως φρένο στο διαχωρισμό δανειακής σύμβασης και προγράμματος φαίνεται ότι βάζει -εμμέσως πλην σαφώς- με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η Κομισιόν, με τον ίδιο τον Ζ.Γιούνκερ να μιλά για παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Το μόνο θετικό μήνυμα από το Βερολίνο η δήλωση του Ζ.Γκάμπριελ ότι το ελληνικό αίτημα για παράταση αποτελεί θετικό βήμα, δείχνοντας ουσιαστική διάθεση από την πλευρά της Αθήνας για διαπραγμάτευση.

Επιμένει στην σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε

«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και «δεν τίθεται θέμα» νέας συζήτησης επ’ αυτών, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση Grexit, ο κ. Γέγκερ απάντησε: «Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση».

Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, δήλωσε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

«Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι» πρόσθεσε ο Σόιμπλε στο ZDF.

Γκάμπριελ: Θετικό βήμα το αίτημα παράτασης

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε σήμερα, Τετάρτη, την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της για διάστημα έως έξι μηνών.

«Είναι καλό που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο αυτά του κόμματός της. Ανακοίνωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Γκάμπριελ.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Χαμός για Μπαρτζώκα στο «Καραϊσκάκη»: Εμφανίστηκε με κασκόλ του Ολυμπιακού για δηλώσεις και αποθεώθηκε (vid)

    Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βρίσκεται «Γ. Καραϊσκάκης», όπως και όλος ο μπασκετικός Ολυμπιακός, για την ιστορική ρεβάνς με την Άστον Βίλα, και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους των ερυθρόλευκων

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 09 Μαϊου 2024