Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η αλλαγή μέτρων, αλλά εντός του προγράμματος

Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η αλλαγή μέτρων, αλλά εντός του προγράμματος

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα μέτρα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ. Επανέλαβε ότι οι αλλαγές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους δανειστές και να εγκριθούν από τους θεσμούς ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Η δήλωση αυτή ενώ δείχνει αυστηρότητα αναγνωρίζοντας ως μόνη βάση συζήτησης το υπάρχον πρόγραμμα, την ίδια στιγμή δείχνει ότι η αλλαγή μέτρων είναι εφικτή.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα.

Επανέλαβε δε ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες της Ελλάδας με τους δανειστές και να εγκριθούν από τους θεσμούς ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Η δήλωση αυτή ενώ δείχνει αυστηρότητα αναγνωρίζοντας ως μόνη βάση συζήτησης το υπάρχον πρόγραμμα, -κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς και το Βερολίνο- την ίδια στιγμή λέει ότι κάποια από τα μέτρα αυτά μπορούν να αλλάξουν.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι όπως επανέλαβε και χθες (Τρίτη) ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης η Αθήνα απορρίπτει ως τοξικό το 30% του μνημονίου, ενώ δηλώνει πρόθυμη να υιοθετήσει το υπόλοιπο 70% περίπου και τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει.

Σημασία επίσης έχει ο τόπος που ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε αυτές της δηλώσεις. Ο Γ.Ντάισελμπλουμ επισήμανε σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα τα παραπάνω, μπροστά στο ολλανδικό κοινοβούλιο και με την πλειοψηφία των βουλευτών να τάσσεται κατά νέας χρηματοοικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι πάντα οι αξιωματούχοι της Ευρώπης όταν απευθύνονται σε εσωτερικό ακροατήριο χρησιμοποιούν πιο οξείς τόνους και δείχνουν σκληρότερη στάση από αυτή που υιοθετούν σε ευρωπαϊκές συναντήσεις και συμβούλια.

Σε κάθε περίπτωση η στάση των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Αθήνας θα διαφανεί σήμερα, Τετάρτη, στο έκτακτο Eurogroup. Αν και όλες οι πληροφορίες θέλουν να μην λαμβάνονται σήμερα αποφάσεις αλλά να στρώνεται το έδαφος, ώστε να μπορεί να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο στο τακτικό επόμενο Εurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, δεν λείπουν οι πληροφορίες ότι ήδη έχουν αρχίσει σε αίθουσες των Βρυξελλών να συντάσσονται κείμενα για συμφωνία που θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024