Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» της Αθήνας σε παράταση, επιμένει σε συμφωνία-γέφυρα

«Όχι» της Αθήνας σε παράταση, επιμένει σε συμφωνία-γέφυρα

Επιμένει η κυβέρνηση για συμφωνία-γέφυρα με τους ευρωπαίους εταίρους, απορρίπτοντας την πρόταση να υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούνται κυρίως από το Βερολίνο εν όψει και του Eurogroup. Ενδεικτική του κλίματος που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι και η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι «δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες». Το σχέδιο δράσης εξετάστηκε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Επιμένει η κυβέρνηση για συμφωνία-γέφυρα με τους ευρωπαίους εταίρους, μέχρι την τελική συμφωνία, απορρίπτοντας την πρόταση να υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούνται κυρίως από το Βερολίνο εν όψει και του Eurogroup. Ενδεικτική του κλίματος που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι και η δήλωση του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι «δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες», αν και η Κομισιόν προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου -στα οποία η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών- εξετάστηκε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναιη παραμονή στην ευρωζώνη και ηχρηματοδότηση-γέφυρα, η οποία ναι μεν θα γίνει βάση προγράμματος, αλλά προγράμματος που θα συμφωνηθεί στη βάση των ελληνικών προτάσεων ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχους στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει συνολικό πρόγραμμα.

«Εμείς δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία που να μην αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Για τις πιέσεις, άλλωστε, που θα ασκηθούν στην Αθήνα προϊδέασε και το EuroWοrking Group χθες, Πέμπτη, με τους εμπειρογνώμονες των 18 κρατών-μελών να προτρέπουν την Αθήνα, βλέποντας και τη στάση του Βερολίνου, να καταθέσει άμεσα αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία με τους εταίρους. Επίσης ζήτησαν από την Αθήνα να καταθέσει κοστολογημένο σχέδιο, ώστε στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά.

Ντάισελμπλουμ: Δεν εγκρίνουμε δάνεια-γέφυρα

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξής της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δίνοντας σαφές στίγμα για το θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

«Δεν κάνουμε δάνεια – γέφυρες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για τα αιτήματα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (11 Φεβρουαρίου), δήλωσε: «Θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».


Κομισιόν: Θα εργαστούμε για αμοιβαία επωφελή λύση

Τους τόνους κατεβάζει η Κομισιόν με την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε επίσης πως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Πάντως κοινοτικές πηγές επανέλαβαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής. Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης». Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».

Επιμένει στη συμφωνία-γέφυρα η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζοντας ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα, σημειώνουν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.

Κεντρικό σημείο στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που «οφείλουν να επιστρέψουν» η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Αιτιολογώντας περαιτέρω τις θέσεις της, η Αθήνα σημειώνει ότι το πρόγραμμα-γέφυρα «δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους).

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει με έμφαση ότι «θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

Η σύσκεψη υπό τον Τσίπρα

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά και την επιβεβαίωση της διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα εξετάστηκαν στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή.

Στη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, έγινε πρώτη αποτίμηση για τον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο, αλλά και για τη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Επίσης έγινε συζήτηση ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες». Αναφέρθηκε, πάντως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».

Διαψεύδονται τα περί ασφυκτικών πιέσεων από ΕΕ

Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup, η απάντηση ήταν πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε». Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν.

«Προφανώς υπάρχει πίεση, αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.

Η «γραμμή» του Μαξίμου είναι ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις σκληρές και δυναμικές με τους εταίρους, στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει ως ισότιμο μέλος της ΕΕ διαθέτοντας ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο, χωρίς να εκβιάζει και να εκβιάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου διέψευσε πληροφορίες περί ασφυκτικού κλίματος για την Ελλάδα στο χθεσινό EuroWorking Group, όπου της «έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό» για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Οι «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν» διέρρευσε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Οι «δήθεν κύκλοι» -όπως τους χαρακτηρίζει το Μαξίμου- σημείωναν ότι χθες το EuroWorkingGroup, όπου αποφασίστηκε και η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup, «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας, ζητώντας να αιτηθεί επισήμως παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα. Στη βάση αυτή ζήτησαν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επισήμως θα κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι σημείωναν ακόμη ότι «ο Γ.Βαρουφάκης δεν μπορεί να υπογράψει την παράταση του προγράμματος γιατί θα πέσει η κυβέρνηση».

Πάντως, το Βερολίνο πιστό στην σκληρή στάση του με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή καλεί την Αθήνα να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο έκτακτο Eurogroup.

Τα παραπάνω δε συμβαίνουν δεδομένης της κίνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αυξάνοντας πρώτη την πολιτική πίεση για εύρεση λύσης στο ελληνικό θέμα, σταμάτησε να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, με στελέχη της να ξεκαθαρίζουν ότι η κεντρική ευρωτράπεζα μπορεί να ξαναδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024