Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Το πλαίσιο για το ελληνικό χρέος είναι ήδη συμφωνημένο

ΔΝΤ: Το πλαίσιο για το ελληνικό χρέος είναι ήδη συμφωνημένο

Στην αποσαφήνιση πως ήδη υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για το ελληνικό χρέος που προβλέπει και ελάφρυνση χρέους προχώρησε από τη Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Το στέλεχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε επανειλημμένα στη βούληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έχει αναλυτική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά για τον τρόπο συνεργασίας και το «modus vivendi».

Στην αποσαφήνιση πως ήδη υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για το ελληνικό χρέος που προβλέπει και ελάφρυνση χρέους προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Το στέλεχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε επανειλημμένα στη βούληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έχει αναλυτική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο συνεργασίας όσο και για το «modus vivendi».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου για δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να επιθυμεί την απεμπλοκή του από την τρόικα, αλλά και για πληροφορίες που φέρουν την ΕΚΤ και την ΕΕ να αποσύρονται από αυτή, ο Ράις ανέφερε πως δεν έχει ακούσει κάτι σχετικό και επισήμανε πως το ΔΝΤ «είναι εδώ για υπηρετήσει τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αλλά και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί αναλυτική συζήτηση για τον τρόπο συνεργασίας και για το «modus vivendi».

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση» ανέφερε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για να γνωριστούν και να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ξεκαθάρισε δε πως «δεν έχουν υπάρξει άλλες επαφές υψηλού επιπέδου μέχρι τώρα».

Για το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους ανέφερε πως υπάρχει ήδη συμφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο υφιστάμενο πρόγραμμα και πως δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο. «Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσει το χρέος χαμηλότερα του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, καθώς και χαμηλότερα από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, για όσο η Ελλάδα υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος» είπε.

Ερωτηθείς για τις εργασίες και αναλύσεις του ΔΝΤ στο θέμα των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης και για το εάν θα αντάλλασσε το Ταμείο τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα με «GDP Linked Bonds» δεν θέλησε να απαντήσει.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία σταματούν να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ είπε πως είναι «αδύνατον» για αυτόν να το κάνει και πως το εν λόγω ζήτημα αφορά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ερωτηθείς εάν το αρχικό πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2010 ήταν ελληνικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα φτιαγμένο για να διασώσει την Ευρώπη ο Ράις απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές.

«Δεν δέχομαι το χαρακτηρισμό ότι το πρόγραμμα έγινε για την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερεύοντος για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης» τόνισε. Σε ερώτηση για το εάν υπήρχε διαγραφή χρέους το 2010 η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδος θα ήταν μικρότερη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ -σχετικά εκνευρισμένος- απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω το 2010».

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου για την επιστολή του πρώην Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ στους Financial Times στις 26 Ιανουαρίου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους 50% στην Ελλάδα και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, ο Ράις ανέφερε πως δεν σχολιάζει γνώμες ή άρθρα!

Ανακοινώσεις για Έμπολα

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε την ίδρυση από το ΔΝΤ ειδικού Ταμείου Συγκράτησης Καταστροφής και Αρωγής (Catastrophe Containment and Relief Trust – CCR) το οποίο θα στηρίξει τις Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, χειμαζόμενες από την επιδημία Έμπολα χώρες.

Όπως είπε η κυρία Λαγκάρντ το CCR θα παρέχει επιχορηγήσεις προς ελάφρυνση του χρέους των Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους ύψους περίπου 160 εκατ. δολαρίων.

«Το ΔΝΤ είναι ο πρώτος διεθνής οργανισμός που παρέχει ελάφρυνση χρέους στις τρεις χώρες», τόνισε και ανέφερε πως θα ενημερώσει για το θέμα την G20 στην Ουάσιγκτον.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024