Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στις προγραμματικές δηλώσεις θα κριθεί η τύχη του ΤΑΙΠΕΔ

Στις προγραμματικές δηλώσεις θα κριθεί η τύχη του ΤΑΙΠΕΔ

Με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ενδέχεται να μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Οπως έγινε γνωστό η σημερινή διοίκηση παραμένει στη θέση της καθώς η ανεξαρτησία του Ταμείου έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ενδέχεται να μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Οπως έγινε γνωστό η σημερινή διοίκηση, ο πρόεδρος Μανώλης Κονδύλης και ο διευθύνων σύμβουλος Πασχάλης Μπουχώρης, παραμένει στη θέση της καθώς η ανεξαρτησία του Ταμείου έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Έτσι δεν τίθεται ζήτημα παραιτήσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, είχε ζητήσει τις παραιτήσεις του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο in.gr πριν από τις εκλογές, η κ. Βαλαβάνη είχε καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο για την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα αλλά και της ηπιότερης στάσης που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις θα προβλέπεται πως το Ταμείο θα λειτουργήσει υπό μεταβατικό καθεστώς και νέα ονομασία. Το σχέδιο που φαίνεται να καταλήγει η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει και την πλήρη απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία ούτως ή άλλως είναι 100% ελεγχόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που κατέχει περί τα 20 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου, πρόκειται να περάσει υπό τον έλεγχο του Ταμείου. Επισημαίνεται, πάντως, πως η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο είχε ιδρυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα πως επειδή δεν ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων δεν θα πήγαιναν για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αλλά για επενδύσεις.

Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνουν πως εντός των προσεχών ημερών θα τοποθετηθεί και ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του οποίου θα βρίσκεται το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Παράλληλα γνωστό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να τοποθετηθεί ως εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, έπειτα από τις σκληρές δηλώσεις υπουργών τις πρώτες ημέρες, έγινε περισσότερο εμφανής με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσουν όσοι διαγωνισμοί βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων σε επενδυτές στο Λονδίνο πως μπορεί να παραχωρηθεί ο ΟΣΕ ακόμα και έναντι ενός ευρώ αν ο επενδυτής υποσχεθεί συγκεκριμένες επενδύσεις.

Παράταση

Οπως έγινε γνωστό, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, συνεχίζονται οι παρατάσεις σε εν εξελίξεις διαγωνισμούς.

Η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το ακίνητο των 915 στρεμμάτων που προορίζεται για γήπεδο γκολφ στη θέση Μετόχι Σταυρονικήτα της Χαλκιδικής (το κατείχαν οι Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας) μετατέθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου για τις 7 Απριλίου. Η διοίκηση του Ταμείου είχε υποστηρίξει πως «η συγκεκριμένη έκταση προς αξιοποίηση έχει επιλεγεί από εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ως κατάλληλη για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ. Η ανάπτυξη και λειτουργία γηπέδου golf στην περιοχή της Χαλκιδικής εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά την ποιότητα των τουριστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής και επομένως θα δημιουργήσει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία».

Παράταση δόθηκε και στο διαγωνισμό για το Ξενία Θάσου, ένα από τα λίγα ακίνητα του «πακέτου» του ΤΑΙΠΕΔ που προορίζονταν για Boutique Hotels για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ενώ αρχικά οι προσφορές θα υποβάλλονταν την Παρασκευή, υπήρξε παράταση μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024