Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις

Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα έναντι των δανειστών της εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο.

Την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα έναντι των δανειστών της εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο.

Τοποθετούμενη για το ελληνικό πρόγραμμα η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ΔΝΤ έχει αναβληθεί λόγω των εκλογών και θα επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν και όταν η πολιτική κατάσταση το επιτρέψει. «Η Ελλάδα είχε αναλάβει δεσμεύσεις σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζω ότι η χώρα θα σεβαστεί τις εν λόγω δεσμεύσεις», είπε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια επανέλαβε το σκεπτικισμό που είχε εκφράσει νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη προς τους Irish Times, σχετικά με το νόημα μιας διάσκεψης χρέους για την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στο να εξέλθεις από το πρόβλημα του χρέους από την ανάπτυξη. Αυτό είναι το ιδανικό παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η συλλογική διαδρομή που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η Λαγκάρντ και προσέθεσε πως υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Ας αφήσουμε την ανάπτυξη να συνεχισθεί» τόνισε.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας σε διάσκεψη πρέσβεων υποστήριξε την ιδέα ενός διεθνούς φόρουμ που θα εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ερωτηθείς στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου για το θέμα είπε πως δεν θα κάνει καμία δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παρέμβαση στην ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή εν όψει των γενικών εκλογών της Κυριακής και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις στη χώρα ήταν εμφανώς φτωχές (notoriously poor).

«Όσον αφορά στο να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε το θέμα, αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος. Θα ήταν καλύτερο να έχουμε ένα φόρουμ για τη συζήτηση (σ.σ. του χρέους) που θα οδηγήσει σε λύση, αντί να ενεργούμε μονομερώς», είπε χαρακτηριστικά.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα είναι εκείνες που θα επωμιστούν τυχόν απώλειες από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων. Αν και παραμένει ασαφές αν η ΕΚΤ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι όσο μεγαλύτερη «αμοιβαιοποίηση» του προγράμματος υπάρξει τόσο καλύτερα.

«Θα ήθελα να απέχω από κάποιο σχόλιο μέχρις ότου ανακοινωθεί η ποσοτική χαλάρωση. Όσο πιο αποτελεσματική είναι, όσο μεγαλύτερη η αμοιβαιοποίηση, τόσο το καλύτερο», ανέφερε, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από τις θέσεις της Γερμανίας η οποία είναι κατά της αμοιβαιοποίησης του ρίσκου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ζητά ο κίνδυνος να παραμείνει στις εθνικές τράπεζες και στις εθνικές κυβερνήσεις που έχουν εκδώσει τα ομόλογα.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024