Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Θωράκιση» του ΤΕΚΕ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Αν και το νομοσχέδιο με το οποίο θα μεταφερθεί στο Εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σχεδόν έτοιμο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να το καταθέσει εγκαίρως για ψήφιση στη Βουλή. Στη βάση αυτή, στο σημερινό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) να παρεμβαίνει με αποτελεσματικότητα για την εξυγίανση τραπεζών.

 

Αν και το νομοσχέδιο με το οποίο θα μεταφερθεί στο Εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ (Bank Recovery Resolution Directive – BRRD) για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων είναι σχεδόν έτοιμο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να το καταθέσει εγκαίρως για ψήφιση στη Βουλή.

Στη βάση αυτή, στο σημερινό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) να παρεμβαίνει με αποτελεσματικότητα για την εξυγίανση τραπεζών.

Σημειώνεται πως η Οδηγία για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (BRRD) προβλέπει τα μέτρα με τα οποία μπορούν να επιλυθούν οι καταστάσεις τραπεζών σε δυσκολία, χωρίς αυτές να απαιτείται να ενισχυθούν από τους φορολογημένους. Προβλέπει προγράμματα ανάκαμψης και εξυγίανσης («living wills») και καθορίζει ότι οι ζημίες θα πρέπει να επιβαρύνουν καταρχάς τους μετόχους και τους πιστωτές, αντί να υπάρχει πρόσβαση σε δημόσιους πόρους.

Η BRRD, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο Εθνικό μας Δίκαιο έως τις 31/12/2014, (δεν υπάρχει πρόβλημα με την ολιγοήμερη καθυστέρηση ) προβλέπει πως εάν απαιτούνται εξωτερικές πιστώσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης από συνεισφορές εκ μέρους του τραπεζικού τομέα.

Τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή θα προβλέπει πως σε περίπτωση εξυγίανσης ενός πιστωτικού ιδρύματος η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύπτει θα γίνεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) (λειτουργεί στα πλαίσια της BRRD ως ταμείο εξυγίανσης), ακόμη και με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από δανεισμό είτε από το ΤΧΣ, είτε από άλλους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό το ΤΕΚΕ, ακόμη και εάν δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, θα μπορεί να τα δανεισθεί, όχι μόνον από το ΤΧΣ (το οποίο θα σταματήσει να υφίσταται στα τέλη του 2017), αλλά και από άλλους φορείς του Δημοσίου.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που η εθνική εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) διαπιστώσει πως θα πρέπει να ανακληθεί άδεια τραπεζικού ιδρύματος τότε θα πρέπει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια και για να λάβει την τελική απόφαση για την εξυγίανση.

Οι βασικότερες διατάξεις της Οδηγίας BRRD έχουν ως εξής:

  • Ορίζει το επίπεδο στόχου των εθνικών Ταμείων Εξυγίανσης σε 1% επί των εγγυημένων καταθέσεων.
  • Επιμερίζει τις εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα βάσει του λόγου του παθητικού μείον τα ίδια κεφάλαια μείον το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων κάθε πιστωτικού ιδρύματος προς το παθητικό μείον τα ίδια κεφάλαια μείον το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο κράτος μέλος.
  • Προβλέπει την υποχρεωτική προσαρμογή των εισφορών των πιστωτικών ιδρυμάτων βάσει του αναλαμβανόμενου από αυτά κινδύνου.
  • Προβλέπει πως το εθνικό Ταμείο Εξυγίανσης δύναται να συνεισφέρει στο κόστος εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, εφόσον συγκεκριμένες απαιτήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in) εξαιρεθούν και το προκύπτον ποσό δεν δύναται να απορροφηθεί από τους λοιπούς πιστωτές του πιστωτικού ιδρύματος.
  • Προβλέπει πως η συνεισφορά του εθνικού Ταμείου Εξυγίανσης προϋποθέτει την εφαρμογή διάσωσης με ίδια μέσα στους πιστωτές ύψους τουλάχιστον 8% της αξίας του παθητικού του πιστωτικού ιδρύματος. Η συνεισφορά δεν δύναται να υπερβαίνει το 5% του παθητικού του πιστωτικού ιδρύματος.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024