Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναφορές του διεθνούς Τύπου για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Αναφορές του διεθνούς Τύπου για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Πλήθος δημοσιευμάτων και σεναρίων για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη, ο διεθνής Τύπος με κοινή συνισταμένη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήθος δημοσιευμάτων και σεναρίων για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη, ο διεθνής Τύπος με κοινή συνισταμένη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Financial Times αναφέρουν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα οδηγούν στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές. Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας.

«Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται πως αυτό θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα η Wall Street Journal υποστηρίζει πως «για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα». Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας, οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει περάσει, αλλά και ότι η Ελλάδα αναδεικνύει πόσο «ατελείωτα μακρά και επίπονη» θα συνεχίσει να είναι η οικονομική προσαρμογή για τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

«Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου «διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ», υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους», σημειώνει η Wall Street Journal.

Σε δημοσίευμά του ο Economist αναφέρει πως αν και η διαδικασία για την εκλογή προέδρου από μόνη της δεν είναι σημαντική, οι συνέπειες μιας κυβερνητικής ήττας ίσως να είναι προφανείς, καθώς θα προκαλούσε γενικές εκλογές, και πιθανώς θα έστελνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις χθεσινές αναταράξεις», υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024