Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Κλειστά χαρτιά» κρατούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για δεύτερη παράταση

«Κλειστά χαρτιά» κρατούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για δεύτερη παράταση

«Κλειστά» τα χαρτιά τους κρατούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για το εάν θα υπάρξει και νέα, δεύτερη, παράταση του ελληνικού προγράμματος στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Στην ευθεία ερώτηση του in.gr εάν αυτό θα ήταν εφικτό η εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε δήλωσε:«Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε υποθέσεις για το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ήθελε να υποβάλει αίτηση για περαιτέρω παράταση. Αυτή η ερώτηση δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα».

«Κλειστά» τα χαρτιά τους κρατούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για το εάν θα υπάρξει και νέα, δεύτερη, παράταση του ελληνικού προγράμματος στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Όπως ξεκαθαρίζουν αρμοδίως σκοπός της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης της τρόικας και ως εκ τούτου η επέκταση που αποφάσισε χθες (Δευτέρα) το Eurogroup είναι αποσυνδεδεμένη από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το in.gr απευθύνθηκε σε συνεργάτες του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το εάν θα ήταν εφικτή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, μια νέα επέκταση του προγράμματος και εάν θα ήταν εφικτό για την Ελλάδα να υποβάλει στα μέσα του Φεβρουαρίου 2015 ένα νέο αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Το in.gr απευθύνθηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η διαδικασία της προεδρικής εκλογής δεν καταλήξει και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εντός του Φεβρουαρίου, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

Στην επισήμανση ότι η απόφαση του Eurogroup για μικρή επέκταση του ελληνικού προγράμματος συνδέει την αξιολόγηση της τρόικας με τον πολιτικό κύκλο στην Ελλάδα, κάτι που τροφοδοτεί την ανησυχία των επενδυτών (σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η αγορά ομολόγων βρίσκονται υπό πίεση) η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρειδερίκη Τίζενχάουζεν ξεκαθάρισε πως το ανακοινωθέν του Eurogroup αποσαφηνίζει τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, σημειώνοντας πως η δίμηνη παράταση δόθηκε προκειμένου οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την «ταχεία και πλήρη» εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης.

Στην ευθεία ερώτηση του in.gr εάν θα ήταν εφικτή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, μια νέα επέκταση του προγράμματος και εάν θα ήταν εφικτό για την Ελλάδα να υποβάλει στα μέσα Φεβρουαρίου ένα νέο αίτημα για παράταση η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τα εξής:«Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε υποθέσεις για το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ήθελε να υποβάλει αίτηση για περαιτέρω παράταση. Αυτή η ερώτηση δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα (This question is not on the agenda right now)».

Από την πλευρά τους συνεργάτες του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισαν πως το σκεπτικό πίσω από την δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν «να υπάρξει μόνον μια» και όχι δεύτερη επέκταση του προγράμματος μετά από δύο μήνες. Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ανέφεραν με νόημα πως το θέμα των πρόωρων εκλογών δημοσιοποιήθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024