Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πληροφορίες για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Πληροφορίες για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Με τα περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την Ελλάδα, ανησυχία που εξέφρασε και ο Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup συζητείται η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές κάνουν λόγο για δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Την Τρίτη επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.

Με τα περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά για την Ελλάδα, ανησυχία που εξέφρασε και ο Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup συζητείται η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές κάνουν λόγο για δίμηνη παράταση του Μνημονίου.

Την Τρίτη σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα. Εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες ότι είναι ένα βήμα προς την τελική ευθεία.

Η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Η Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ συνεχίζει να υποστηρίζει την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Η παραίνεση του τελευταίου Euroworking Group ήταν για ολοκληρωση των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ επείγεται να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες, αναφέρει χαρακτηριστικά η Süddeutsche Zeitung. «Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση» τονίζουν πηγές από ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους στη γερμανική εφημερίδα.

Το ζήτημα βέβαια είναι να συμμεριστεί αυτήν την ευρωπαϊκή αγωνία και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα εμφανίζεται να έχει «ένα πρόβλημα για κάθε λύση που προτείνεται» μπλοκάροντας τη διαδικασία.

Οι προθέσεις και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαριστούν στο σημερινό (Δευτέρα) Eurogroup, όπου μάλιστα το Ταμείο αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Πόλ Τόμσεν.

Χθες (Κυριακή) το βράδυ πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική απάντηση της τρόικας -ως προς την επάνοδό τηςστην Αθήνα- τις επόμενες ώρες.
Χαρακτηριστική και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη όταν ρωτήθηκε, μετά την ψήφιση του πρϋπολογισμού 2015, για την επιστροφή της τρόικας: «Ότι πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή».

Ακόμη ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα μιας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο αυτή να έχει διάρκεια έξι μηνών, όπως ζητούν πολλοι από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL (πιστωτική γραμμή), ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ελληνική πλευρά δεν να σκοπεύει να βάλει μόνη της στο τραπέζι θέμα παράτασης. Αν όμως τεθεί, προσθέτουν -θεωρώντας προφανώς δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει- ο υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει την παράταση τεχνικού χαρακτήρα «λίγων εβδομάδων».

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για όλες τις διάρκειες παράτασης, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ «Το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος παραμένει ανοιχτό», προσθέτοντας πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια που θα έχει πιθανή παράταση είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Προς την ίδια κατεύθυνση της παράτασης έδειξε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δηλώνοντας προσερχόμενος στο Eurogroup, σχετικά με την Ελλάδα και την αξιολόγηση της τρόικας πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά πιστεύω πως θα βρούμε έναν τρόπο».

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη, είναι ακόμη δύσκολο, αλλά συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει πρόοδο» είπε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ένας τρόπος» τόνισε, μιλώντας για «παράταση» και επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα «πρέπει να μείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες και είναι η αιτία των επιτυχιών των τελευταίων χρόνων».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση στο σημερινό Εurogroup, ακόμη και αν συζητηθει, δεν θα ληφθεί απόφαση για παράταση του ελληνικού προγράμματος, όπως τόνισε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν «έχει πλήρη επίγνωση των προσπαθειών και των αλλαγών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τον ελληνικό λαό και προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία».

Όπως τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος, εδώ και βδομάδες ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμη: «Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν κινητοποιείται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024