Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
FAZ: Η ΕΚΤ εξέτασε αγορές ομολόγων πάνω από 1 τρισ. ευρώ

FAZ: Η ΕΚΤ εξέτασε αγορές ομολόγων πάνω από 1 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συζήτησε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αντιστέκεται σθεναρά η Γερμανία, με τον Γ.Βάιντμαν και τον Β.Σόιμπλε να μιλούν ήδη για κινδύνους, πράγμα που δείχνει ότι η απόφαση στο ΔΣ της ΕΚΤ για περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα δεν είναι και τόσο ομόφωνη, όπως λέει ο Μ.Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συζήτησε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeiting (FAZ), την Παρασκευή.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αντιστέκεται σθεναρά η Γερμανία, με τον Γ.Βάιντμαν και τον Β.Σόιμπλε να μιλούν ήδη για κινδύνους, πράγμα που δείχνει ότι η απόφαση στο ΔΣ της ΕΚΤ για περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα δεν είναι και τόσο ομόφωνη, όπως λέει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι.

Ειδικά σε ότι αφορά τη χθεσινή απόφαση για επανεξέταση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, σύμφωνα με ΜΜΕ της Ιταλίας, έξι ή επτά μέλη του 24μελούς Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκαν εναντίον της απόφασης. Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχώρησε στη δήλωση ότι δεν απαιτείται ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει το τύπωμα χρήματος.

Πυρ ομαδόν από το Βερολίνο

Η ΕΚΤ, «εξέτασε την επέκταση του ισολογισμού της άνω του 1 τρισ. ευρώ που έχει συζητηθεί δημοσίως», αναφέρει η FAZ, επικαλούμενη πηγή από κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει δηλώσει δημόσια ότι στόχος των νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής είναι η επέκταση του ισολογισμού στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δηλαδή κατά 1 τρισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η FAZ έχει υιοθετήσει κριτική στάση έναντι της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, «γραμμή» που κρατά και ο Γ.Βάιντμαν. Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ.Βάιντμαν, προειδοποίησε την ΕΚΤ να μην αντιγράψει τα προγράμματα έκδοσης χρήματος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με το επιχείρημα ότι δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην Ευρώπη.

«Ως κεντρική τράπεζα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά άβολη θέση» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, συμπληρώνοντας πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φόρμουλα με την Ιαπωνία και άλλες χώρες. «Οι ευρωπαϊκές συνθήκες αποκλείουν αμοιβαιοποίηση κινδύνου» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι δικαίως επεκτατική, αλλά «πολύ επεκτατική για τη Γερμανία».

Επίσης, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μειώνουν την προθυμία των χωρών να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καταλήγει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Διχασμός στο εσωτερικό της ΕΚΤ

Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του προέδρου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ για την ανάληψη περαιτέρω δράσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας στην ευρωζώνη, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει το Βερολίνο.

Η υποστήριξη του Νοβότνι ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος επιδιώκει να κλιμακώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, πιθανότατα προωθώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης—τυπώματος χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο Ντράγκι δήλωσε χθες (Πέμπτη) ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει στις αρχές του 2015 εάν και κατά πόσον θα λάβει νέα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα· τόνισε μάλιστα ότι δεν απαιτείται ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει το τύπωμα χρήματος.

Πηγές στην ΕΚΤ επισήμαναν την αλλαγή στην φρασεολογία σχετικά με την επέκταση του ισολογισμού της, παρά τις ενστάσεις των δύο Γερμανών στο Διοικητικό της Συμβούλιο, του Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ και της Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Νοβότνι, ο οποίος φέρεται να είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια και άλλους εγγυημένους τίτλους από τράπεζες (ABS), αντιθέτως τάχθηκε σήμερα υπέρ του Ντράγκι.

«Η θέση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας είναι σύμφωνη με όσα είπε ο Ντράγκι στα εισαγωγικά του σχόλια», ανέφερε ο Νοβότνι μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Ο στόχος είναι ο ισολογισμός της ΕΚΤ να επεκταθεί για να αντισταθμιστεί η τάση προς την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και την εξασθένηση της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το πώς θα γίνει αυτό θα αποφασιστεί το επόμενο έτος. Τα επόμενα βήματα πρόκειται να αποφασιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς», επέμεινε ο Νοβότνι.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας δεν διευκρίνισε ποιοι παράγοντες θα προλάμβαναν την ανάληψη μιας τέτοιας πορείας δράσης από μέρους της ΕΚΤ. Είναι γνωστό ότι παράγοντες όπως η συνολική πορεία της οικονομίας, το πώς επηρεάζει η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας τις εξαγωγές, αλλά και το εάν αυξάνεται ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη είναι ανάμεσα στους υπό παρακολούθηση δείκτες.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ιταλίας, έξι ή επτά μέλη του 24μελούς Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκαν εναντίον της απόφασης της Πέμπτης να γίνουν πολύ πιο σαφείς αναφορές στην επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024