Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η ανάκτηση μιζών απέδωσε περισσότερα από το φόρο υπεραξίας

Η ανάκτηση ποσών προερχόμενων από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα για το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι ο φόρος στο εισόδημα από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή που έχει ήδη επισημανθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αποδεικνύει ότι μέτρα που θεσπίσθηκαν μέσα από το πρίσμα της «ιδεοληψίας» των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα.

Η ανάκτηση ποσών προερχόμενων από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα για το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι ο φόρος στο εισόδημα από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Η εξέλιξη αυτή που έχει ήδη επισημανθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αποδεικνύει ότι μέτρα που θεσπίσθηκαν μέσα από το πρίσμα της «ιδεοληψίας» των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα, όταν πρακτικές παρεμβάσεις της ελληνικής διοίκησης αποδείχθηκαν πολύ πιο αποδοτικές.

Ειδικότερα, τα ποσά που έχει ανακτήσει το Ελληνικό Δημόσιο από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών (μίζες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κ.α..) και ήδη έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα από το φόρο στο εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (άρθρα 41-43, ν.4172/2013) δεν ξεπερνούν εφέτος τα 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, και για το 2015 οι εισπράξεις του Δημοσίου από το φόρο υπεράξιας δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Η υπεραξία στα ακίνητα

Σημειώνεται πως ειδικά ο φόρος από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας τον οποίο επέβαλε η τρόικα τον Ιούλιος 2013, είναι τόσο στρεβλός στη λογική τους που λειτουργεί ως αντικίνητρο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά δε στις περιπτώσεις μικρών περιουσιών. Βάσει του 4172/2013 κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο υπεραξίας 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

Η υπεραξία αυτή απομειωμένη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, απαλλάσσεται από το φόρο μόνο αν ο πωλητής διακράτησε το ακίνητο αυτό για τουλάχιστον 5 χρόνια και δεν πραγματοποίησε μέσα στο διάστημα αυτό άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.

Αλλά και η υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση των επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, εταιρικών και κρατικών ομολόγων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ.) που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4172/2013 αποδείχθηκε «πομφόλυγας». Η εν λόγω υπεραξία σύμφωνα με το νόμο υπόκειται σε φόρο με συντελεστή 15%, όταν ο δικαιούχος της ωφέλειας είναι ιδιώτης, και 26% όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Η υπεραξία στις μετοχές

Η υπεραξία, συγκεκριμένα, που προκύπτει από τη μεταβίβαση εισηγμένων μετοχών από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 15% μόνον εάν ο πωλητής συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο ασχολείται «κατ’ επάγγελμα» με τη μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων εισηγμένων εταιρειών, καθώς και κρατικών ομολόγων, η προκύπτουσα υπεραξία φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή έως και 33%.

Η σχετική διατύπωση για τον «κατ’ επάγγελμα» επενδυτή που υιοθέτησε η τρόικα για την ελληνική περίπτωση- μη λαμβάνοντας υπόψη του τι ισχύει διεθνές για το θέμα- έχει ήδη προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κεφαλαιαγορά, οι φορείς της οποίας ζητούν αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024