Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα απόπειρα γεφύρωσης διαφορών με τηλεδιάσκεψη Χαρδούβελη-τρόικας

Νέα απόπειρα γεφύρωσης διαφορών με τηλεδιάσκεψη Χαρδούβελη-τρόικας

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και η τρόικα να επιστρέψει, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το διακύβευμα της αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο. Στο κλίμα αυτό η επαναφορά στα γραφεία των Βρυξελλών της πρότασης για τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος με υπογραφή νέας συμφωνίας-μνημονίου αποτελεί κοινό μυστικό.

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο, σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το διακύβευμα αυτής της αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο.

Από την εξέλιξή της θα κριθεί εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ορίσουν ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι βρισκόταν στις θέσεις τους, η διάσκεψη δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τις 10 το βράδυ καθώς η τρόικα ζήτησε «παράταση».

Εγκυροι κύκλοι αποδίδουν την καθυστέρηση στις μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και στο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ την επόμενη ημέρα.

Παρά το ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ανησυχητικά για την Αθήνα, η Κομισιόν και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν χάνουν ευκαιρία να τονίσουν ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις και σχέδια για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της, ώστε η τρόικα να επιστρέψει. Μάλιστα η παροιμιώδης αυτή ψυχραιμία των δανειστών και η άκαμπτη στάση τους σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει κινήσει υποψίες στην κυβέρνηση και φόβους ως προς την πρόθεση των εταίρων να εξακολουθήσουν να την στηρίζουν.

Από την άλλη, επιβεβαιωμένοι αισθάνονται όσοι εξαρχής προειδοποιούσαν ότι το διακύβευμα αυτής της αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο και πολύ μεγάλο, για να «χαριστεί» στην Ελλάδα ανώδυνα και μιλούσαν για εξάντληση της αυστηρότητας των δανειστών.

Η ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου του προγράμματος αποτελεί απαράβατο όρο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», την περίοδο δηλαδή μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, καθώς και η διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αντίστροφα αναγνωσμένο το παραπάνω σημαίνει ότι αν η τρόικα δεν επιστρέψει εγκαίρως, η Ελλάδα στο τέλος Δεκεμβρίου μένει όχι μόνο χωρίς την επόμενη δόση, αλλά και χωρίς σχέδιο και στήριξη από 1 Ιανουαρίου 2015 στο έλεος των αγορών.

«Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας» τόνισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και μίλησε για τη σημασία επίτευξης μιας «ασφαλούς για τη χώρα» συμφωνίας με τους δανειστές. Την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του παρόντος μνημονίου πρέπει να υπάρχει «μια φιλική σχέση, από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» επισήμανε.

Παράταση προγράμματος με νέο μνημόνιο


Στο πλαίσιο αυτό και με τους χρονικούς στόχους να χάνονται ο ένας μετά τον άλλο (ήδη το πλάνο για λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου οδεύει προς τον κάλαθο των αχρήστων) η επαναφορά στο προσκήνιο της πρότασης για τεχνική παράταση του παρόντος προγράμματος με υπογραφή νέας συμφωνίας – μνημονίου αποτελεί κοινό μυστικό. Οι όροι που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα μεταβατική συμφωνία- μνημόνιο θα αφορούν όλες τις ελληνικές δεσμεύσεις που εκκρεμούν, πολλές από τις οποίες η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει και να τις μεταθέσει στο μέλλον (όπως εργασιακά, Ασφαλιστικό, κτλ).

Η ιδέα αυτή είχε πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με το Reuters, και στο τελευταίο Eurogroup. Προέβλεπε την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος από 6 έως 15 μήνες και υπολογιζόταν ότι θα χρειαστεί διάστημα 2-3 εβδομάδων για να υπάρξει επίσημη έγκριση.Μια τέτοια λύση εξασφαλίζει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο ώστε να καλύψει τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα και να λάβει το 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης η οποία υπάρχει κίνδυνος να χαθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους, όπως είχε προειδοποιήσει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκγλινγκ.

Επιπλέον δίνεται περισσότερος χρόνος, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε λύση για την «επόμενη ημέρα», που πιθανότητα θα περιλαμβάνει μια Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Αντίθετα, στα αρνητικά αυτής της λύσης είναι ότι διατηρείται η αυστηρή εποπτεία και ο όρος μνημόνιο, λόγοι που αρκούν για να μην την επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, που τον τελευταίο καιρό επένδυσε πολλά στη ρητορική περί τέλους του μνημονίου.

Καταβάλλει λοιπόν τεράστιες προσπάθειες για την αποφύγει αναλογιζόμενη το βαρύ πολιτικό κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης λόγω της «αναφυλαξίας» που προκαλεί στον ελληνικό λαό η λέξη μνημόνιο. Εξ ου και οι συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, η νυχθημερόν αλληλογραφία με την τρόικα και κυρίως η επαναξιολόγηση της κατάστασης μήπως κάποιες από τις κόκκινες γραμμές μπορούν να γίνουν λίγο πιο ροζ… Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ προβάλλει -προς το παρόν τουλάχιστον- αντιστάσεις σε αυτή την αλλαγή χρώματος, κάνοντας ακόμη πιο πολύπλοκη την εξίσωση.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024